Skip to content

Post Scriptum | Om Te Lachen

‘Grab ‘em by the pussy!’ Een uitspraak waarmee Donald Trump alle vrouwen in de wereld tegen zich in het harnas joeg. “Gevonden” op een elf jaar oude tape. Zowel republikein als democraat nam als een malle afstand van de uitspraken. Zelfs de (huidige) vrouw van Trump sprak haar ongenoegen uit over de gelekte soundbites.

Bron: TheFiscalTimes.com

Trump zou, volgens hemzelf, met dit soort acties wegkomen omdat hij een bekend persoon is. Sinds de tape komen er steeds meer vrouwen naar voren die beweren door Trump onzedelijk te zijn betast. Het woord ‘beweren’ gebruik ik met opzet, want het is nog niet bewezen. Daarnaast geloof ik best dat Trump zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Die geniepige varkensoogjes onder die pruik -hij heeft er wel het hoofd voor! De verhalen die Trumps uitspraken hebben voortgebracht zouden eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor mensen die denken ‘dat het allemaal wel mee valt’.

Toch ben ik geen Clinton-supporter. En wat dat betreft ben ik enorm blij dat ik geen Amerikaans staatsburger ben, want beide kandidaten laten enorm veel te wensen over. Trump– nou ja, dat is inmiddels wel duidelijk, maar ook Clinton zit in de knoei. Ze totaal geen charisma. Alles is te gemaakt, te krampachtig. Daar haal je geen kiezers mee binnen. Die stichting van haar rammelt aan alle kanten, die kwestie van die e-mails zweven nog steeds ergens rond en een nieuwe WikiLeaks update heeft weer een berg e-mails van Secretary Clinton boven water gehaald.
Uiteindelijk is Clinton de beste kandidaat. Vooral omdat Trump de slechtste is, en dan blijft er uiteindelijk maar één over. The lesser of two evils, zouden de Amerikanen zeggen.

Ik had natuurlijk allerlei hilarische bruggetjes tussen de Amerikaanse verkiezingen en het uitbreiden van de euthanasiewet kunnen verzinnen, maar daar had ik geen zin in. Wat is er dan met de euthanasiewet? Het feit dat die er is. Het lef van enkele politieke partijen om voor of tegen het initiatief tot zelfdoding (bij een uitzichtloos leven, lat dat even duidelijk zijn) is een grof schandaal. Mensen, hoe oud ze ook zijn, moeten zelf over hun leven kunnen beslissen en daar hebben enge, vieze mannetjes en vrouwtjes van partijtjes als de SGP en SP helemaal niets mee te maken. Alsof die kunnen zeggen wanneer iemands leven zo zinloos is dat er ‘dan maar een spuitje in mag’.

Mensen doen sowieso spastisch rondom de dood. Ik ben er van overtuigd dat als je zelf gelooft dat leven geen zin meer heeft, dat je het volle recht hebt om daar uit te stappen. De kreet ‘zelfmoord is a-sociaal en zelfzuchtig’, daar ben ik dan ook fel tegen. Weet je wat zelfzuchtig is? Maar blijven leven, omdat er mensen zijn die je de rust van de dood niet gunnen. ‘Het wordt beter’ en ‘achter de wolken schijnt de zon’ en allerlei andere clichématige onzin doen er niet toe. Dat is abstracte onzin die overigens helemaal niet waar hoeft te zijn.

Toch gaat het niet heel slecht met de wetgeving rondom euthanasie. Sterker nog, de wet wordt breder. Volgens ministers Schippers (Volksgezondheid) en Van der Steur (Justitie) moet er professionele hulp komen bij het beëindigen van het leven van iemand die onder dat leven gebukt gaat. Dat zijn vaak ouderen, maar niet exclusief. Ook de strafbaarheid voor hulp bij zelfdoding wordt in de herziene wet aangepast. En dat vind ik mooi. Je moet dan waarschijnlijk alsnog langs duizenden bureaucraten met rode tape, maar de mogelijkheid komt er.

En soms is de mogelijkheid al genoeg.

Advertenties

2 Comments »

  1. Het is kiezen tussen twee kwaden. Trump staat momenteel toch weer op kop omdat blijkbaar opiniepeilingen onjuist zijn. Schijnt dat mensen niet hardop durven te zeggen dat ze Trump stemmen, maar dat straks stiekem toch doen (à la de Brexit).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: