Skip to content

Post Scriptum | Een Week In Loservlucht

De Olympische Spelen zijn afgelopen, de ophef van enkele weken geleden is bijna net zo snel vergeten als dat ‘ie is opgekomen. Maar gelukkig is er nog genoeg om ons druk over te maken!

Bron: Tumblr.com

De term ‘loservlucht’ zal vermoedelijk nog wel in een lijstje aan het eind van het jaar verschijnen, want wát een opschudding bracht dit woord, gemunt door chef de mission Maurits Hendriks, was een verplichte vlucht voor sporters die vroegtijdig waren uitgeschakeld op de Spelen. Sporters zoals Inge Dekker, die eerder naar huis moest, terwijl haar vriend nog gewoon in Rio zat. Een hotelkamer op eigen kosten bijboeken mocht ook niet.
Dekker moest wel weer gewoon op de huldiging aantreden.

Een andere loservlucht was die van Patty Brard. In het door toch al niet heel succesvolle BN-ers bevolkte programma ‘Ranking the Stars’ liet mevrouw Brard weer eens zien uit welk hout ze gesneden is. Toen ze door een andere kandidaat, radio en tv-presentator Ajouad El Miloudi, op een lage plek gezet werd in de ranking ‘Bekende Nederlanders naar wie een straat vernoemd zou moeten worden’ kon het ego van La Brard dat niet velen en opperde ze dat El Miloudi wellicht naar zijn eigen land zou kunnen terugkeren. Een uitspraak die uiteraard om politiek correcte reden uit de uitzending geknipt werd. Want zo zijn wij Nederlanders.

Na de uitzending zou Brard de opmerking nog eens vrolijk herhaald hebben. El Miloudi zou alleen maar aandacht willen trekken vanwege zijn nieuwe programma en mevrouw Brard was zich van geen kwaad bewust. Want ja, BN-er ben je niet door enorm veel hersens en enige zelfkritiek te hebben. Maar waar gaat het nou echt om? Nergens. Ranking the Stars is een programma met zogenaamde BN-ers die al lang niet meer Bekend zijn, gepresenteerd door Paul de Leeuw. Gewoon een avondje schnabbbelen en elkaar ondertussen venijnige steken onder water geven. Want daar komt het uiteindelijk op neer. Met alle kritiek op de Publieke Omroep de laatste tijd heb ik ook geen flauw idee waarom zo’n programma nog mag worden uitgezonden. ‘Ranking the Stars’ is een typische SBS-show.

Wie ook deelnamen aan de loservlucht, waren die mensen die aanstoot namen aan de ‘boerkini’, een boerka-achtig badpak voor moslimvrouwen. Maar wat is dat nou, een boerkini? “Een tweedelig badpak met mouwen, lange pijpen en een hoofddoek, dat, in tegenstelling tot een boerka, het gezicht, de voeten en handen onbedekt laat”, aldus wikipedia. In veel zwembaden en op stranden in Nederland, België en Frankrijk is deze boerkini verboden en vrouwen met zo’n ding worden geweigerd. Waarom? Is onbekend, dus eng, dus mag niet. Dat is een slogan die bij alles dat door moslimvrouwen gedragen wordt steeds weer terugkomt. Gelukkig verklaarde de Franse Raad van State het verbod in ieder geval ongeldig. Dat is dan nog iets.

Hoe zit dat toch? Waarom zijn Westerse mensen zo bang voor een boerka of andere lichaamsbedekking? Is dat het Scooby Doo-effect? Dat alles onder lakens, met alleen twee zichtbare oogjes, slecht is? Is de Westerse mens dan zo de weg kwijt dat we niet meer kunnen schakelen tussen een cartoon en de werkelijkheid? Of is men inmiddels zo geïndoctrineerd in de ‘war on terror’ dat men bang is dat achter elk kledingstuk een bomgordel schuil kan gaan?

Die hele loservlucht-gate was mij trouwens compleet ontgaan. Ik kwam terug uit Tanzania met een buikvirus waar ik nu pas bijna van hersteld ben. Een ding stelde me wel gerust, de inhoud van mijn WC had ontzettend veel overeenkomsten met de actualiteit in mijn afwezigheid.

Dat deed me dan weer deugd.

Advertenties

2 Comments »

  1. Had je iets anders van Patty Brard verwacht? Al had Ajouad het natuurlijk wel verkeerd toen hij haar geen eigen straat wilde geven. Een straatje op de wallen kan er toch best af voor Patty, ze heeft letterlijk alles in de uitverkoop gedaan, inclusief zichzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: