Post Scriptum | Hashtag Ophef

Het WK is voorbij, de Tour is gereden. Waar moeten we dan nu massaal naar kijken? Zomergasten? Dat is alleen op zondag. Nee, het is weer bijna tijd voor de Olympische Spelen, dit keer in Rio de Janeiro.

Bron: Tumblr.com

Ophef. Met bijbehorende hashtag. Daarmee is deze editie van de Spelen al wel weer mee samengevat, nog voor hij goed en wel begonnen is.
Waarschijnlijk kan iedereen zich nog wel de vorige Spelen herinneren, in Sotsji. Daarover was ook ophef, want Poetin is een dictator, homorechten worden geschonden en, nou ja, u zult het zich vast nog wel kunnen herinneren.
Wat is er allemaal mis in Rio, dan? Nou. Eigenlijk alles. Neem bijvoorbeeld het water. De Guanabara, de beroemdste baai van Rio en de uitvalsbasis van de Nederlandse zwemmers is nog altijd ernstig vervuild. “Elke dag komt er zo veel ongezuiverd rioolwater in de baai terecht dat je er 185 olympische zwembaden mee zou kunnen vullen.”  zegt de NOS.

Dat is nog niet alles. Het Jamaicaanse team zou gehuisvest zijn in bouwval. Het hele Olympische dorp zou trouwens onbewoonbaar zijn, in de vorm van lekkende leidingen, verstopte toiletten en overstromingen. “De omvang en frequentie van de problematiek heeft ons verrast.” zegt Maurits Hendriks, de Chef de Mission. Wat, zo leer ik nu, een aanspreekpunt is voor atleten en verantwoording draagt over de Nederlandse teams. Dus ook persco’s organiseert. Dat lijkt me overigens best leuk werk. Maar dan niet als je tot je knieën met een plopper een overstromende douche of toilet aan het managen bent. Ook wordt er al melding gemaakt van diverse diefstallen. 

Maar goed de ‘omvang en frequentie’ was dus een verrassing. Waarom? Met nieuwsberichten dat vorig jaar deze tijd dat hele Olympische dorp nog gebouwd moest worden, waarom ben je dan verbaasd dat het nog steeds niet goed is? Ben ik zo cynisch, of is die leiding daar zo naïef?
Mark Rutte ziet een Olympische Spelen in Nederland niet zitten. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Net als een WK of EK, overigens. Dat hoeft voor mij allemaal ook niet hier. Laat de mensen in hun brulshirt maar lekker in een ander land voor gek lopen. Maar waarom gaan “we” dan toch weer naar die Spelen? Geld. Er is geen andere reden. Niet eens sportprestaties. Nee, geld. Het levert Heineken, bijvoorbeeld, klauwen met geld op. Helaas gaat het bier er daardoor niet beter van smaken.

Ligt het aan mij of is alles tegenwoordig corrupt of hangt van onkunde aan elkaar? Neem bijvoorbeeld de FIFA. Al die voorzitters waren zo corrupt als de neten. En hooguit een boze brief of een tik op de vingers is het gevolg. Ja, er is een nieuwe voorzitter. Maar de man is in zijn eerste halfjaar als voorzitter al in opspraak gekomen. Iets met omstreden declaraties en een gelekt geluidsfragment. Gianni Infantino is uiteindelijk vrijgesproken. Maar goed, of hij het nu wel of niet heeft gedaan, zoiets blijft wel aan je plakken. Wat hebben die mannen ook geweldige namen, trouwens. Blatter. Platini. Infantino. Die namen klinken alsof ze uit een 80’s Batman-strip komen.

Maar goed, ondanks alle corruptie, onkunde en politiek geneuzel om zulke evenementen heen gaat het toch om de sport. Ja, echt. Je zou het niet zeggen, maar er moet ook nog gesport worden! Zaterdag starten we met wielrennen, met Tom Dumoulin. Hij staat in ieder geval in het schema. Of hij ook daadwerkelijk zal gaan fietsen is nog maar de vraag, gezien zijn polsblessure.

Welke zwemmers zullen bezwijken aan obscure virussen in een Braziliaanse rivier? Hoeveel sporters zullen aan het eind van de Spelen beroofd zijn? Zal IS zich koest houden? U hoort en ziet het allemaal de komende week. Uw columnist is ondertussen even een weekje op vakantie! 

Advertenties

2 Reacties op “Post Scriptum | Hashtag Ophef

  1. Fijne vakantie! En ik kijk er ook weer met verbazing naar hoe dit zich ontwikkelt. Alsof er nog niet genoeg ellende is maken deze olympische spelen – die Rio juist tot een betere stad hadden moeten maken – het alleen maar erger.

    Goeie opmerking over Heineken xD

  2. Tja, op twitter is natuurlijk altijd ophef om alles dat je kunt verzinnen. Maar je hebt wel een punt met de bouwvallen. Het was in Sotsji (als ik het goed schrijf, geen zin om te googelen) niet veel beter. Dus dat had de chef mission (ook zo’n belachelijke functienaam) kunnen weten. Maar goed verder ben ik niet zo’n sportkijker. Ik hijs mezelf liever naar de sportschool dan voor de televisie te gaan zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s