Fictie | Barbecue

Over het grasveld hing een deken van warmte. Het rook naar barbecue. Verdeeld over park Lepelenburg zaten groepen mensen rond aluminium weggooi-barbecues van de supermarkt. Heel af en toe probeerde een koele windvlaag de warmte te verdrijven.
Bron: Flickr.com
Bron: Tumblr.com

Schaduwen groeiden langzaam. De zon probeerde wanhopig boven de bomen te blijven. Gelach en gepraat steeg op van het grasveld. Soms was het gedreun van een draadloze speaker hoorbaar. De zomer liep op zijn einde, letterlijk en figuurlijk. Het was de laatste dag van augustus. Maar voor nu zaten ze nog even op oude campingstoeltjes te genieten van de buitenlucht.

De Bende van de Draeck, genoemd naar hun stamcafé ‘De Gulden Draeck’, was in zijn geheel weer aanwezig. Max had een gitaar in zijn schoot, waarop hij zachtjes tokkelde. David en Emilia debatteerden over wie de laatste kippenpoot mocht hebben, terwijl Elanor en Pepijn takjes in de fik staken. Een avond als alle anderen. De hele zomer had uit dit soort avonden bestaan. Barbecuen op Lepelenburg en daarna pilsen bij de Draeck. Als het weer meezat, tenminste. Maar zeker de laatste helft van juli was het nog even écht zomer.

Max had een bekend wijsje aangeslagen en Anna begon zachtjes mee te zingen. Elanor volgde, en langzamerhand werd iedereen het lied in getrokken. De barbecue was vergeten. Steeds meer mensen in het park keken om zich heen, zoekend naar de oorsprong van het gezang. De groep merkte er niets van. Luidkeels volgden ze Max het volgende nummer in. Omstanders begonnen ritmisch mee te klappen. Weer wat later kwam er iemand met een trompet bij en weer iemand anders begon spontaan te beatboxen. Steeds meer instrumenten werden tevoorschijn gehaald. Heel het park liet zich meevoeren in deze spontane actie, met de Bende van de Draeck als middelpunt.

Ze waren inmiddels alle zes gaan staan. Handen om de schouders, behalve Max, die zijn gitaar als goed excuus had, en lekker hard zingen. De zon was bijna onder. Een koel windje verspreidde de rook van smeulende barbecues. Het einde van weer een nummer werd benadrukt door een felle bliksemschicht, gevolgd door dreigend gerommel en de eerste dikke regendruppels. Lachend en joelend zocht iedereen zijn spullen bij elkaar om zo snel mogelijk dekking te gaan zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s