Post Scriptum | Pietluttig

Televisie kijken, dat doe ik eigenlijk nooit meer. Sterker nog, ik héb geen televisie. Kranten en tijdschriften lees ik via Blende, nieuws kijk ik via de site van de NPO.

Bron: RTL Nieuws / ANP

Maar ook zonder televisie kom je niet onder de meest onzinnige discussies uit. Zo was er bijvoorbeeld een interview met Giel Beelen, waarin er een vraag werd gesteld, waar op Beelen een antwoord gaf dat twitter niet zo fijn vond.

Want discussies worden al lang niet meer in praatprogramma’s gevoerd. Daar is ook geen tijd meer voor. De Matthijzen en de Jeroens van de Nederlandse televisie moeten natuurlijk met vakantie. Alsof er in de zomer geen actualiteiten te bespreken zijn.

Gelukkig is daar nog altijd RTL Late Night. Een programma dat ik persoonlijk nog nooit meer dan tien minuten lang heb bekeken. Het programma van Humberto Tan is de redding voor Bekend Nederland om hun ster nog even iets langer te laten branden.

Want wat was het idee waarmee Erik van Muiswinkel, toen hij daar vorige week aanschoof? De cabaretier had in een ruzie op Twitter iemand uitgemaakt voor “kankerlul”. En dat is niet netjes. Zeker niet als ex-hoofdpiet. De tweet werd als “ik ben cabaretier, dit is ironie” afgedaan.

Dat kan, soms wordt iets gewoon niet opgevat zoals bedoeld. Maar daar staat tegenover dat Van Muiswinkel dit ook gewoon niet had kunnen schrijven. Het was niet nodig, het droeg niets bij aan de discussie.

Van Muiswinkel gooide daarna nog een paar vreemde tweets de wereld in, maar die bleken niet van hem te zijn. Hij was gehackt. En ik weet niet of ik dat moet geloven. Het is wel heel toevallig dat dat nét nu gebeurd. Of misschien is het juist heel slim van die hackers, om dat juist nu te doen. Nu houden veel mensen de heer Van Muiswinkel in de gaten.

Maar goed, dit liep met een sisser af en was een uitstekend voorbeeld van hoe snel iets dat eigenlijk niets voorstelt, compleet wordt opgeblazen in de media. Waarom? Soms denk ik wel eens dat we al jaren in een semi-permanente komkommertijd zitten. Zwarte Piet in mei? Kom op, zeg.

Bokslegende Muhammed Ali stierf ook, op 74-jarige leeftijd. Diezelfde dag verloor Kiki Bertens op een haar na van Serena Williams. Ali leed aan boksersdementie en alzheimer, dus ik vermoed niet dat de goede man nog veel meekreeg van het Amerika van nu.

Misschien ook wel goed zo. Dan ziet ‘ie niet hoe Donald Trump straks president wordt. Hoe de civil rights beweging, waarvoor de bokser zich zo inzette, jaren achteruit gezet wordt. Hoe Amerika, en de wereld in het algemeen, geregeerd wordt door angst en opportunisme.

Twee dingen die niet zomaar in de ring zijn op te lossen. Want dat zou te gemakkelijk zijn.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Esra schreef:

    Semi-permanente komkommertijd, ik snap precies wat je bedoelt. Ze weten van gekkigheid ook niet meer wat ze uit moeten zenden. Vroeger kwamen er op zaterdagavond nog programma’s op tv met enig niveau, nu is het alleen maar slappe humor met de eeuwige zelfde uitgekauwde troef van de eeuwige zelfde mensen. Ik kan er echt niet meer naar kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s