Het Kraken Van Een Code

Symboliek is van alle tijden. In literatuur, in architectuur, in kunst, overal zijn symbolen te herkennen. Symbolen die verwijzen naar geloof, naar geschiedenis, naar andere werken. En soms komt er zo’n werk langs dat de wereld heel eventjes op zijn kop zet.

Bron: BigThink.com

Zo’n werk werd in 2003 gepubliceerd door Dan Brown. Tot op heden is The Da Vinci Code het bekendste boek van de schrijver. In dit boek wordt beweerd dat een zwangere Maria Magdalena na de kruisiging via Egypte, waar ze bevalt van een meisje, Sarah, naar Frankrijk is gevlucht.

De bloedlijn van Jezus Christus, de échte Heilige Graal, dus. Het grappige van The Da Vinci Code, is dat het allemaal zo enorm logisch klinkt. Verwijzingen naar het ‘Heilige Vrouwelijke’ en Maria Magdalena die verborgen zitten in schilderijen van niemand minder dan Leonardo Da Vinci en in architectuur van kerken en kathedralen van Parijs tot Schotland.

Het mooie is, dat het niet eens zo heel erg ver van de waarheid kan zitten. Jezus was een jonge man van drieëndertig. In die tijd, in de Joodse cultuur was je dan bijna zeker getrouwd en had je kinderen.
Dat Maria Magdalena in het begin als prostituee werd afgebeeld, kwam door de Katholieke Kerk die, na Jezus heilig verklaard te hebben, afbeeldingen en verwijzingen naar het ‘heilige vrouwelijke’ in de ban deden.

Althans, zo wordt beweerd in The Da Vinci Code.

En dat is het ook. Beweringen, fictie. Zogenaamde feiten uit het boek van Brown zijn allemaal ontkracht of zijn op een andere manier uit te leggen. En ergens vind ik dat heel jammer. Jammer, en tegelijkertijd is het de kracht van het boek. Het samenvoegen van feiten en fictie maken het makkelijk te geloven dat de Heilige Graal niet zomaar een bekertje zou zijn.

En Dan Brown was niet eens de eerste. In het boek Holy Blood, Holy Grail is de theorie al eerder geopperd. Uit dit boek heeft Brown dan ook veel informatie gehaald en is zelfs zover gegaan dat twee van de schrijvers van Holy Blood, Michael Baigent en Richard Leigh, samengevoegd zijn in het personage Leigh Teabing.

Waarom valt zo’n boek zo in de smaak? Ik denk omdat het veel mensen aanspreekt dat Maria Magdalena niet zomaar een hoer was, maar misschien zelfs de vrouw van Jezus en één van zijn belangrijkste apostelen. Daar komt ook nog bij kijken dat de Katholieke kerk al van oudsher erg spastisch heeft gedaan rondom het vrouwelijke, rondom seksualiteit. Eeuwenoude genootschappen die dan een geheim bewaren dat de Kerk op zijn grondvesten kan doen schudden, is dan ook een intrigerend fenomeen.

Of Maria Magdalena nou wel of niet zwanger was tijdens de kruisiging, het maakt ook verder niet bijzonder veel uit. Het mooie is dat er te veel informatie is die zowel geduid als weerlegt kan worden, zonder dat de complete waarheid ooit boven komt.

En is dat niet de basis van geloof? Dat je denkt dat iets waar is, maar zeker weten doe je dat niet. Anders had geloof wel wel wetenschap geheten.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Banana schreef:

    Amen 😉

  2. Esra schreef:

    Zeker dat laatste. En het irriteert me enorm dat de kerk zo krampachtig doet over seksualiteit van vrouwen, terwijl het bij mannen allemaal niet zo’n probleem lijkt te zijn. En dat Maria Magdalena niet als leerling van Jezus wordt gezien, terwijl ze volgens de Christelijke traditie wel groot aanhanger was van hem. Heeft dat er soms ook mee te maken dat zij een vrouw is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s