Spring naar inhoud

Het Werk Van: Victor Hugo

Victor Hugo. Disney-fans kennen zijn naam als twee van de pratende, stenen vuurspuwers in de Klokkenluider van de Notre Dame. En dat is niet voor niets. Schrijver, dichter en essayist Victor Hugo schreef het boek waar de Disney-film (losjes) op gebaseerd is.

Bron: Tumblr.com / RomyYao

Victor Hugo is geboren in Besançon, Frankrijk in 1802 en stierf in Parijs in 1885. Zijn laatste rustplaats is het Phantéon. Victor Hugo was een van de meest invloedrijke en belangrijke Romantische auteurs van de 19e eeuw. Hij wordt ook beschouwd als leider van de Romantische beweging. Tussen 1802 en 1885 wist Hugo talloze romans, brieven en toneelstukken te schrijven, waarvan ik er twee zal belichten.

Notre Dame de Paris (1831)
Ik had het net al even over de Disney-film met de geweldige muziek van Alan Menken. Maar het boek en de animatiefilm kunnen niet verder van elkaar af liggen.
Tijdens de Franse revolutie was de cathedraal vernield, beelden waren gestolen en dus werd Notre Dame vanaf 1845 gerestaureerd. In die tijd van restauratie werd Victor Hugo rondgeleid door de kathedraal. Tijdens die rondleiding stuitte Hugo op het woord ANAŀKH (noodlot), dat in de muur gekrast was. Niet in staat om de oorsprong te achterhalen begon hij die zelf maar te verzinnen, resulterende in de roman Notre Dame de Paris.

Een van de grootste verschillen tussen het boek en de Disney-film is de hoofdpersoon. Quasimodo, hoewel een belangrijk figuur in Hugo’s boek, is niet de hoofdpersoon. Ook Claude Frollo niet. De hoofdpersoon is de kathedraal. Het hele verhaal speelt zich in, op of rond Notre Dame af. Het grootste thema is dat éne Griekse woord dat Hugo vond: noodlot. En dat woord bindt alle personages en de kathedraal samen. Geweldig boek. Vergeleken bij de roman van Hugo is de versie van Disney zoetsappig en lief. En dat voor een film die jarenlang beschouwd werd als Disney’s meest duistere animatiefilm.

Les Misérables (1862)
Dit is verre weg mijn meest favoriete boek aller tijden. Net als bij Notre Dame de Paris gebruikt Hugo De Ellendigen als een manier om, naast het verhaal, ook veel geschiedenis kwijt te kunnen. Het verhaal speelt zich af na de Slag bij Waterloo en de verbanning van Napoleon. Omdat Les Misérables personages bevat die direct of indirect bij deze slag betrokken waren, gebruikte Hugo dit om soms hoofdstukken lang over geschiedenis en politiek te schrijven, met de Parijse studentenopstand van mei 1832 als climax.

Les Misérables is een sociale roman, maar overschrijdt ook grenzen van andere genres genres. Het is een historische roman, maar bevat ook filosofische gedachten. Het is ook een sociale roman, een avontuurlijke roman en een realistische roman in de traditie van Honoré de Balzac.

De populariteit van Victor Hugo’s Les Misérables begon al vanaf de eerste druk. En nog steeds is de roman populair. Dit komt mede dankzij de musical door Alain Boublil en Claude-Michel Schönberg die sinds 1980 nog steeds wereldwijd te zien is.

Zowel Notre-Dame de Paris als Les Misérables hebben sinds hun eerste druk een diepe indruk achter gelaten op talloze lezers, waaronder ik. En nog steeds worden de boeken steeds maar weer opnieuw ontdekt.

En terecht.

Advertenties

2 Comments »

  1. Ik heb beide verhalen nog nooit gelezen. Schandelijk, dus ik voeg ze snel toe aan mijn ellelange te lezen boeken-lijstje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: