Recensie | Steve Jobs (2015)

Steve Jobs is na zijn dood nog steeds een bron van inspiratie voor filmmakers en biografen. Dit jaar waagden regisseur Danny Boyle (Slumdog Millionaire) en scriptschrijver Aaron Sorkin (The Newsroom) aan een film over het leven van de medeoprichter van Apple.

steve-jobs-poster
Grogboat.com

Dit is niet de eerste film over Steve Jobs. In 2013 stapte Ashton Kutcher in de huid van de man. Dit keer is het Michael Fassbender (X-Men: Days of Future Past) die de rol van Jobs op zich neemt. Zijn ‘marketing executive’ Joanna Hoffman wordt gespeeld door Kate Winslet. Een kleine rol is ook weggelegd voor compagnon Steve “Woz” Wozniak, gespeeld door Seth Rogen (Superbad, The Interview).

Steve Jobs gaat als een trein. De film speelt zich af rond een aantal belangrijke lanceringen van producten en gaat vooral om de relaties van verschillende mensen met en rond Steve Jobs. In het bijzonder de relatie met zijn dochter. Maar ook met Hoffman en John Sculley (Jeff Daniels, The Newsroom).

Honderd procent waarheidsgetrouw is de film zeker niet. En dat hoeft ook niet. Als alles helemaal waar zou zijn, kon het net zo goed een documentaire zijn. Gelukkig brengt Sorkin met zijn geweldige dialogen zijn personages tot leven komen. Sorkin laat Jobs als mens zien. Manisch, egoïstisch, wraakzuchtig -maar ook breekbaar.

En dan is het vooral Michael Fassbender die dat script met beide handen aanpakt en Steve Jobs ‘eigen’ maakt. Ook de mensen rondom Jobs en de acteurs rondom Fassbender als titelpersonage staan hun mannetje of vrouwtje. Winslet is bijna erg goed als Joanna Hoffman en de scene’s tussen Fassbender en Winslet zijn geweldig om te zien.

Steve Jobs zet een mooi beeld neer van de man en de mensen om hem heen, zowel privé als achter de schermen van de vele producten. Nee, waarheidsgetrouw is vaak niet. Maar dat maakt de film niet minder leuk om te kijken.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Paul schreef:

    Ik heb de eerste film over Steve Jobs gezien, en die was tenenkrommend slecht. Deze wil ik misschien nog een kans geven, vooral vanwege de geweldige cast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s