Skip to content

Recensie | Publieke Werken (2015)

In 1999 schreef Thomas Rosenboom een boek. Een historische roman waarbij de bouw van het Victoria Hotel in Amsterdam centraal stond. Het jaar erna werd dit boek bekroond met de Libris Literatuur Prijs. In 2007 werd het boek door NRC verkozen tot een van de tien beste Nederlandse romans aller tijden. En nu, in 2015, is Publieke Werken ook op het witte doek te zien.

36000326_69249_Still_1_s-high

Bron: Pathé.nl

In 1888 worden er in Amsterdam een aantal woningen opgekocht om plaats te maken voor het te bouwen Victoria Hotel. In één van die woningen woont vioolbouwer en weduwnaar Walter Vedder (Gijs Scholten van Asschat) met zijn zoon. Niet van plan zich neer te leggen bij het bedrag dat hem door de bemiddelaar wordt aangeboden gaat hij, ook uit naam van zijn buurman, de strijd aan.
Ondertussen maken we ook kennis met een neef van Vedder, Anijs (Jacob Derwig). Een apotheker in het Groningse Hoogeveen die, ondanks de waarschuwingen van zijn vrouw (Rifka Lodeizen) in de problemen komt als hij boven zijn kunnen handelt om arme veenwerkers bij te staan. Ondertussen is er nog een derde neef uit Amerika die voor zijn werk migranten in Amerika helpt te vestigen.
Anijs en Vedder ontwerpen een plan om, met het geld dat Vedder voor zijn woning verwacht te krijgen, een aantal veenstekers naar Amerika te helpen.
Wat alle personages aan elkaar verbindt? Een oude viool.

20n51wsfzlyn_fullfilmtotaal

Bron: Filmtotaal.nl

Publieke werken, een film van Joram Lürsen (In Oranje), is een van de weinige Nederlandse films waar ik al vanaf het begin benieuwd naar was. Afgelopen donderdag mocht ik hem dan eindelijk in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht bekijken. En ik moet zeggen: Ik ben niet teleurgesteld.

Ik kan dan ook zonder aarzelen zeggen dat Publieke Werken een best goede film is. Zeker voor Nederlandse begrippen. De film is een Europese samenwerking met een maatschappij in Boedapest, waar veel beelden zijn geschoten en gebruikt bijzonder veel CGI, om het Amsterdam van 1888 tot leven te wekken.

En dat is gelukt. De beelden trekken je in het 19e eeuwse Amsterdam en Hoogeveen, ondanks de hoeveelheid CGI. De kostuums uit die tijd helpen daar ook erg goed bij. Maar de acteerprestaties van grootheden als Scholten Van Asschat, Derwig en Lodeizen maken het helemaal af.

Dat wil overigens niet zeggen dat er niets slechts is aan de film. Het lijkt wel alsof Nederlandse films vaker moeite hebben om dialogen natuurlijk te laten klinken. Zeker in het begin van de film lijkt het alsof het boek van Rosenboom wordt voorgedragen. Maar al snel zie je dat vooral Scholten Van Asschat de tekst eigen maakt en de deftigheid onderdeel wordt van het personage Vedder.

36000326_69253_Still_3_s-high

Bron: Pathé.nl

Voor de soundtrack is gekozen voor klassiek. Met vioolspel van Janine Jansen en een score van Merlijn Snitker. Een Nederlandse componist die ik nog niet kende, maar die onder andere ‘Marathon’, ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’ en ‘Alles Is Liefde’ van muziek heeft voorzien.

Dus heb je je altijd afgevraagd waar die twee rare huisjes aan de zijkant van het Victoria Hotel nou vandaan komen? Dan is Publieke Werken daar een goede, al dan niet fictieve verklaring ervoor! Als iemand die zich voornamelijk ver van Nederlandse films houdt, heeft Joram Lürsen’s film me aangenaam verrast. De combinatie van goed gelukte CGI (nou ja, op een stilstaand shot van een rokende schoorsteen na dan) en het geweldige acteerwerk van met name Jacob Derwig en Gijs Scholten van Asschat is Publieke Werken zeker een aanrader.

Van mij krijgt de film dan ook een 8/10. En ik moet ook echt eens in het boek beginnen!

Advertenties

1 reactie »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: