Stilstaan Bij Parijs

Op deze zondagmiddag, twee dagen na de aanslagen in Parijs, kijk ik naar dit lege, witte vel papier en vraag me af wat ik er over moet zeggen. Dat het verschrikkelijk is? Dat de wereld geschokt is? Dat lijkt me meer dan duidelijk. Wat moet je er nog meer over zeggen?

6821456_jean-julliens-peace-for-paris-illustration_a12ef690_m
Bron: Notey.com

Misschien moet je er niet zoveel over willen zeggen. Er komen elke dag wel weer mensen bij met een mening. Met wijzende vingers, met oplossingen die te bizar voor woorden zijn. Misschien moet je wel gewoon stil blijven. Een stilzwijgend protest tegen de zieke geesten die op meerdere plekken in Parijs vrijdagavond zoveel levens om zeep hebben geholpen. Volgens de laatste cijfers zijn dat 129 doden. En dat aantal zal nog stijgen.

Veel landen denken erover om de grenzen dicht te gooien. Of hebben dat inmiddels al gedaan. En de drang om die grenzen dicht te gooien wordt alleen maar versterkt als er in kranten staat dat er vermoedelijk twee daders als vluchteling het land binnen zijn gekomen. Helpt dat? Neen, voor geen meter. Je kunt je deur wel op slot doen, een goede inbreker komt toch wel binnen. Daarnaast laat je massa’s mensen in de kou staan die, juist vanwege dit soort aanslagen als Parijs, uit hun thuisland zijn gevlucht.

Parijs komt voor velen erg dichtbij. Het is een stad waar veel mensen op vakantie gaan, of zijn geweest. Ook in mijn tijdlijn op twitter kwamen mensen voor die vrijdag, tijdens hun vakantie, dicht op de actie zaten. En juist omdat Parijs voor velen een symbool is (stad van de liefde, stad van het licht, etcetera), wordt daar veel aandacht aan gegeven.
In tegenstelling tot de Libanese hoofdstad Beiroet, waar 43 doden vielen bij een bomaanslag.

Facebook implementeerde een ‘safety check’. Hierdoor je kon zien of vrienden en bekenden, die in Parijs waren, veilig bleven.
Dit leverde ook kritiek op, want deze methode werd niet ingezet toen er een dag eerder in Beiroet een bom ontplofte.
De kritiek die Facebook kreeg van het station Al Jazeera was dat het meer waarde hechtte aan de levens van Westerse mensen. Facebook ontkende dit en stelde dat er andere factoren meespeelde. Welke factoren dat dan waren werd niet duidelijk. Ik ga hier ook niet oordelen welke gebeurtenis nou het belangrijkst is. Parijs of Beiroet. Dat is niet te doen.

En natuurlijk waren er weer een heleboel wereldleiders (terecht) geschokt. En de rest van de wereld ook. Want je kunt er niets tegen doen. Strengere beveiliging, meer en grondiger screenings aan grenzen -het heeft weinig zin. Net zoals bij veel gewone misdadigers hebben terroristen geen monsterlijk gezicht, geen haak als hand of een speciale outfit.

En geen geloof. Het woord “Moslimterrorist” past niet, vind ik. Terrorisme is geen geloof. Ja, tegenwoordig worden teksten uit de Koran gebruikt als excuus voor een bombardement of een schietpartij. Een andere gek kan net zo goed Tolkien gebruiken om mensen met dwerggroei aan te vallen. Het is volstrekte willekeur. Het doel heiligt de middelen. In dit geval kan geloof gezien worden als zo’n ‘middel’. Maar dit soort mensen, of ze nu Moslim zijn, Christen of Joods, er zijn altijd gekken die een plaat achterstevoren draaien en daar allemaal bizarre, opruiende boodschappen uit halen. Het zelfde geldt voor het interpreteren van welk “heilig” boek dan ook.

Wikipedia zegt dat terrorisme ‘het gedwee maken of demoraliseren van een regering of bevolking door daden van terreur’ is.
Daar zijn die terroristen dan tot op heden niet in geslaagd. En ze zullen ook nooit slagen. Hoeveel mensen je ook zinloos afslacht, hoeveel angst je ook verspreidt -het is een feit dat er altijd mensen zullen zijn die in de duisternis een kaars durven aansteken. Die met dat licht anderen bemoedigen om hetzelfde te doen. Mensen die een standpunt tegen een (naderende?) duisternis durven in te nemen en zich niet laten afleiden door angstzaaiers en ophitsers.

Zoals de Nederlandse verzetsman, journalist en schrijver H.M. van Randwijk ooit al zei: “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.” Zo lang dat licht nog schijnt, hoe zwak ook, heeft terreur geen enkele kans van slagen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Esra schreef:

    Zo is het. Je deed me ineens aan Breivik denken. Zeker geen moslim. En het gedoe over Parijs vs. Beiroet vind ik heel dubbel. Enerzijds: ja, natuurlijk is dat even erg en mogen we Beiroet niet vergeten. Anderzijds staan we er in het westen nou eenmaal verder van af en begrijpen we denk ik ook minder goed hoe mensen er in Beiroet mee om proberen te gaan, hebben we misschien het gevoel dat het daar normaal is of op zijn minst minder in strijd met de gevestigde orde. Dus staan we er minder bij stil. Dat vind ik best logisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s