Recensie | Inside Out (2015)

Het lijkt een jaarlijkse traditie geworden, de release van een nieuwe Disney/Pixar-film. Soms heb je pech en dan is het een zoveelste deel van Cars of Toy Story, maar af en toe komt er zo’n film als Up uit die door iedereen geprezen wordt. Dit jaar is het de beurt aan Inside Out. Maakt deze nieuwe animatie de verwachtingen waar?

forbes.com

Bron: Forbes.com

“Meet the little voices inside your head” is de tagline van Disney/Pixar’s nieuwste film.
We maken kennis met Riley, een jong meisje dat van ijshockey houdt. Maar we maken ook kennis met Joy (Amy Poehler), Anger (Lewis Black), Sadness (Phyllis Smith), Fear (Bill Hader) en Disgust (Mindy Kaling). Deze emoties, vormgegeven als kleine mensachtigen, zorgen dat Riley’s leven soepel verloopt. Ze sorteren herinneringen, ze houden emoties in de gaten.. kortom, ze zijn een soort van besturingssysteem.
Wanneer Riley met haar ouders mee verhuisd naar San Francisco, kost het Riley moeite zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Ook haar emoties hebben het er maar moeilijk mee.

Het gegeven is interessant; hoe zou het zijn als je emoties en gedachten uit kleine wezentjes bestaan? Inside Out geeft een leuke kijk in hoe zoiets zou kunnen zijn. En hierbij gaat Pixar gevoelige zaken niet uit de weg. Het is interessant om te zien hoe er omgegaan wordt met heimwee en zelfs depressie.
Maar het hart van de film zit toch in al die emoties. Wanneer de situatie pear shaped lijkt te gaan, ondernemen Joy en Sadness een gevaarlijke reis om Riley’s goede en mooie herinneringen te redden.
Het duo Joy/Sadness is interessant. Ze zijn tegenpolen, maar zijn tegelijkertijd altijd met elkaar verbonden.

Uiteindelijk gaat Inside Out vooral over omgaan met veranderingen, maar ook over volwassen worden. De stemmencast is perfect en de grappen zijn voor kinderen leuk, maar ook voor volwassenen. Wat de film bijzonder maakt is dat hij soms meer voor volwassenen lijkt dan kinderen, in plaats van andersom.

Voor mij is Inside Out geslaagd. Het raakt de juiste snaren, heeft de nodige humor en de stemmencast is perfect. Zeker als daar Saturday Night Live coryfeeën Bill Hader en Amy Poehler tussen zet!
Het enige dat ik jammer vond is dat de film al vroeg het gegeven introduceert dat elk mens die emoties in zijn hoofd heeft. In het begin zie je een briljante scene tussen Joy en haar ouders, waarbij een kijkje wordt gegeven in ieders brein. Daar hadden ze wat mij betreft veel meer mee kunnen doen!

Inside Out draait nog steeds in selecte bioscopen en is inmiddels ook op DVD en BluRay verkrijgbaar.

Advertenties

3 Reacties op “Recensie | Inside Out (2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s