Voetstuk Staan

“Je kunt hier nooit eens even rustig op een voetstuk staan.” – Acda & De Munnik – Voetstuk Staan

Afgelopen vrijdag werd sportverslaggever en presentator Jack van Gelder in het zonnetje gezet. Na een lange carrière bij de NOS vertrekt hij naar de zender Sport 1. In een afscheidsuitzending werd er vrijdag teruggekeken op Van Gelder’s carrière.

Bron: NOS.nl / ANP/ KIPPA, door Marcel Antonisse

Het afscheidsprogramma “Jack van Gelder: daar gaat ‘ie” werd gepresenteerd door Giel Beelen en Jurgen van den Berg en had een panel van voetbalkenners, waaronder Johan Derksen, Kees Jansma en oud-sportjournalist Ben de Graaf. Tijdens een discussie over ‘maniertjes’ van Van Gelder, werden die -door Ben de Graaf- als “psychiatrisch”, “chauvinistisch” en “hysterisch geblèr” gezien. Van Gelder, die later zou aanschuiven, zat de eerste helft van de uitzending mee te luisteren en pikte dit niet.
De presentatoren kregen tijdens de uitzending te horen dat Jack van Gelder “er genoeg van had” en weer in de auto was gestapt.

Nou hoef je tijdens een afscheid niemand veren in de achterkant te steken, maar deze kritiek was voor Van Gelder terecht een reden om ervandoor te gaan. Johan Derksen is bij tijd en wijle best een geinige analist, maar dan wel puur in de sfeer van Voetbal Inside, waar een kroegsfeer hangt en meer gezegd kan worden dan elders. En dan blijkt het dat mensen hun grenzen blijkbaar niet kennen en gewoon door maar door blijven leuteren. De Graaf nog wel meer dan Derksen, die zich toch redelijk inhield.

Nu vraag ik je, waarom is het tegenwoordig niet meer mogelijk om gewoon fatsoenlijk een programma te maken zonder dat er iemand weg moet lopen? Sowieso vind ik het pure waanzin dat er een afscheidsprogramma speciaal voor iemand georganiseerd moet worden, maar dat is weer een bewijs dat het “op tv / radio zijn” belangrijker lijkt dan gewoon je werk doen.
Maar dan nog hoef je niet te pikken dat een stel zure ouwe mannen hun gal over je uit gaan zitten spugen, live op zender.

Acda en de Munnik zingen: “Je kunt hier nooit eens even rustig op een voetstuk staan.” En dat is best wel accuraat, maar moet je op een voetstuk willen staan? Is wie je bent zo veel belangrijker dan wat je doet? Ja, sommige media hebben een “gezicht” nodig. RTL Late Night heeft Umberto Tan, Voetbal Inside heeft er drie. En Studio Voetbal had Jack van Gelder. En, voordat ik boze telefoontjes krijg van Matthijs van Nieuwkerk omdat hij niet genoemd is, DWDD heeft hem als gezicht.

En programma’s vallen of staan bij een goede ‘host’. Maar een hele uitzending besteden aan iemand die gewoon een andere baan heeft gevonden vind ik bizar. Dat is nergens voor nodig. Als Van Gelder nou met pensioen zou gaan zou ik het nog begrijpen. Maar dit is pure zelfverheerlijking. En dan niet eens van Jack van Gelder, maar meer van de heren in het panel.

Uiteindelijk was die hele uitzending een pijnlijke zaak. Voor Van Gelder, voor Jurgen van den Berg. Maar ook voor Giel Beelen. Hoewel hij zich dapper door de uitzending sloeg, moet ‘ie maar gewoon plaatjes blijven draaien of singer-songwriters blijven zoeken. Dat is voor iedereen beter, lijkt me!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Esra schreef:

    Haha omg. Het niveau van televisie en radio is echt niet meer wat het geweest is, dat valt mij ook op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s