Recensie | Ex_Machina (2015)

Kunstmatige intelligentie. Robots, dus. Er zijn talloze films over. Neem bijvoorbeeld I Robot, met Will Smith, Blade Runner, The Matrix en natuurlijk het romantische Her. Sinds dit jaar is er ook de science fiction thriller Ex_Machina, van debuterend regisseur Alex Garland, die eerder scenario’s schreef voor o.a. 28 Days Later… en Sunshine.

tumblr_norpre73e81qgp8f3o1_1280
Bron: Tumblr.com

Wanneer Nathan (Oscar Isaac, Inside Llewyn Davis) de CEO van de internetzoekmachine BlueBook een loterij organiseert, mag programmeur Caleb (Domhnall Gleeson, About Time) als winnaar een weekje bij de excentrieke kluizenaar logeren.
Eenmaal in de afgelegen wildernis aangekomen, blijkt het al snel niet alleen maar een weekje vakantie te zijn.
In het diepste geheim heeft Nathan namelijk een robot ontworpen met kunstmatige intelligentie, Ava genaamd.
Aan Caleb de taak om Ava een Turingtest (kan een machine intelligentie vertonen die op gelijke lijn ligt met de mens?) af te nemen. Dit alles onder videosurveillance van Nathan.

“Isn’t it strange, to create something that hates you?”

In het begin reageert Ava (Alicia Vikander) als een machine, maar hoe meer sessies volgen, hoe meer ze een eigen karakter krijgt. De ontwikkeling van een driehoeksrelatie tussen Caleb, Ava en Nathan is mooi om te zien. Caleb en Ava groeien steeds meer naar elkaar toe en praten in onbewaakte momenten zelfs over ontsnappen. Nathan, die van aimabele gastheer steeds duidelijker in een controlerende dronkaard verandert, raakt de grip op zijn creatie kwijt en probeert dat uit alle macht te voorkomen.

Wat vooral opvalt is de fenomenale acteerprestatie van Alicia Vikander, die als Ava briljant balanceert tussen mens en machine. Ook het samenspel met Domhnall Gleeson is overtuigend. Het Amerikaanse accent van Gleeson trouwens ook.
Ex Machina (of Ex_Machina, zoals het op de posters wordt weergegeven), is een interessante science fiction thriller die visueel perfect in elkaar zit. Qua plot valt het hier en daar wat tegen, maar dat wordt gelukkig overschaduwd door de erg goede acteerprestaties.

Een erg interessante film, ook in filosofisch opzicht. Niet voor niets won Ex_Machina de prijs voor Beste Film op het 31e Imagine Film Festival in Amsterdam.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Madelon schreef:

    Ik ben niet zo van de robot en sciencefiction films maar de trailer zag er veelbelovend uit. Misschien geen bioscoopfilm voor mij maar zal hem zeker een keer thuis bekijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s