Recensie | Michel van Egmond & Jan Hillenius – Topshow

Acht jaar geleden begonnen Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp aan het avontuur dat Voetbal International heette. Het programma, voornamelijk uitgezonden op RTL 7, kent veel hoogtepunten. Maar ook veel dieptepunten. Het boek ‘Topshow’ geeft een nuchtere kijk achter de schermen van het programma.

9200000030244386 kopie
Bron: Bol.com

Boeken over oud-voetballers René van der Gijp en Wim Kieft waren er al. Boeken die het, tot grote wanhoop van literatuursnobs, enorm goed deden en zelfs meerder malen in de prijzen vielen. Dus werd er in spanning gewacht op een nieuw boek. Dit keer over de inner workings van het ‘voetbalpraatprogramma’ Voetbal International, waar Van Egmond (ook bekend van zijn artikelen in het blad waar het programma zijn naam aan verleende) regisseur was.

Met de ruzies tussen Johan Derksen en René van der Gijp tijdens het WK in Brazilië (iets wat toen ‘het einde van VI’ werd genoemd) nog vers in gedachten kon het niet anders dan dat Topshow de nodige aandacht zou vergaren. Maar maakt het boek de hype waar?

Het boek doet precies wat het belooft. Een kijkje achter de schermen bij Voetbal International. Met het WK van 2014 als rode draad wordt de lezer door anekdotes van de programmamakers, maar vooral ook de hoofdrolspelers aan tafel, geloodst. En niets en niemand wordt geschuwd, zoals dat ook dikwijls in het programma gebeurt.
Verhalen over smeekbedes van de zender of de heren aan tafel alsjeblieft niet zoveel willen afgeven op sponsoren van het programma wisselen zich af met taferelen in kleine kamertjes waar wanhopig naar een oplossing wordt gezocht wanneer er weer eens ruzies uitbreken. Want the show must go on.

Michel van Egmond en VI-eindredacteur Jan Hillenius laten geen tipje van de sluier zien, nee, ze scheuren die sluier helemaal kapot. Waar soms onder de kijkers nog gedacht werd dat de ruzies en onenigheden ‘gespeeld’ werden voor de kijkcijfers komt bedrogen uit. Gelukkig is het boek niet alleen kommer en kwel. Hilarische verhalen over internationale avonturen (zowel professionele als plezierreisjes) van Jan Boskamp, René van der Gijp en Hans Kraaij jr. maken Topshow enorm fijn om te lezen.
En net als het programma heeft ook het boek soms iets venijnigs. Zoals wanneer er wordt stilgestaan bij het feit dat presentator Wilfred Genee altijd zorgt dat zijn gesponsorde horloge goed in beeld is.

Ik heb Topshow in nog geen dag uitgelezen. Want zo’n boek is het. Je wordt er niet wijzer van. Je hebt geen andere kijk op het leven of wat dan ook. Maar je hebt je wel een paar uur enorm vermaakt. Een boek voor voetballiefhebbers, maar zeker ook als je geen voetbalfanaat bent.

Topshow van Michel van Egmond en Jan Hillenius ligt nu in de winkels.

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jip schreef:

    Klinkt leuk! Mag ik het boek van je lenen Daan?

  2. Myriam schreef:

    Niet echt iets voor mij,maar misschien wel voor voetbalminnende zoon?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s