A Song On Sunday | Civil Twilight – Human

Het is weer zondag en dat kan maar één ding betekenen: het weekend is bijna voorbij. Maar voor dat het zover is, sluiten we weer eens af met een Songs On A Sunday-editie. Dit keer kijken we naar Human van Civil Twilight.

CIVIL_TWILIGHT_PRESS_PHOTO
Bron: Valslist.com

Civil Twilight is een vierkoppige rockband uit Kaapstad, Zuid-Afrika. Op hun debuutalbum Selftitled (Dat betekent dat het album naar de band genoemd is), staat het nummer Human. Een prachtig nummer waar we even wat beter naar gaan kijken.
Trouwens, misschien nog wel leuk om te vertellen: het album is eerst onofficieel gereleased onder de titel ‘Human’. Pas bij de officiële release werd er gekozen voor ‘gewoon’ Civil Twilight.

There’s one way out and no way in
Back to the beginning
There’s one way back to home again
To where I feel forgiven

Het gaat hier duidelijk om opnieuw beginnen. Een nieuwe start maken. Het verleden achterlaten. Het eerste couplet praat ook over vergeving. Wat vergeven moet worden is nog niet duidelijk… Misschien dat dit nog duidelijk wordt.

What is this I feel? Why is it so real?
What am I to say?

It’s only love, it’s only pain
It’s only fear that runs through my veins
It’s all the things you can’t explain
That make us human

Het volgende couplet gaat over gevoelens die ons menselijk maken. Angst, pijn, liefde… En dingen die je niet uit kunt leggen. Tot zo ver vrij duidelijk lijkt me: gevoelens zijn cruciaal in het mens-zijn. Tot zover trouwens nog geen antwoord op waarom er iets vergeven moet worden.

I am just an image of
Something so much greater
I am just a picture frame
I am not the painter

Where do I begin? Can I shed this skin?
What is this I feel within?

Naast ‘mens’ zijn is het onderwerp van dit nummer een fletse afbeelding van iets groters, alleen de lijst en niet de schilder. Dat klinkt niet heel opbeurend. Geen wonder dat hij zich afvraagt waar hij moet beginnen om zijn ‘skin’ te ‘shedden’. Wat waarschijnlijk zoveel betekent als opnieuw beginnen, een wens die we in het eerste couplet ook tegenkwamen.

It’s only love, it’s only pain
It’s only fear that runs through my veins
It’s all the things you can’t explain
That make us human, that make us human
That make us human (2x)

Het lied sluit af met het refrein dat twee keer herhaald wordt. Waarschijnlijk om te benadrukken dat al die gevoelens van onzekerheid, het idee dat ‘ie er niet toe doet, er allemaal bij horen als we mens zijn.
Ik vind dit een enorm mooi nummer, maar als je naar de lyrics kijkt kom je al snel een duidelijke boodschap tegen: mensen hebben gevoelens en ook negatieve gevoelens horen bij het ‘mens zijn’. Juh. Allemaal goed en wel, maar dan wordt er niet bij gezegd wat we tegen die negatieve gevoelens moeten doen. En dat wil ik dan nog wel even graag weten!

Kende jij Human of andere nummers van Civil Twilight? Wat denk je van de boodschap van dit nummer? Laat het weten in de comments below!

N.B. Overigens zijn we er het hele lied niet achter gekomen wat de goede man gedaan heeft om vergeven te worden!

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ces schreef:

    Dat is het nu juist met vergeving: daar doe je niks voor, behalve je schuld belijden en de vergeving accepteren. Die coupletjes lijken een christelijke boodschap te hebben… Vooral die eerste: ‘één weg tot vergeving’, in mijn ogen is het duidelijk waar dat op zou moeten wijzen.

    1. Daan Kusen schreef:

      Theoretisch zou dat natuurlijk een prima verklaring zijn, ja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s