Fuck De Koning?

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat een activist die, bij een demonstratie tegen Zwarte Piet, iets deed waar men, de AIVD, niet blij mee was. De man zou “Fuck de koning, fuck de koningin en fuck het koningshuis” geroepen hebben. Dit gebeurde een jaar geleden.

3446582026
Bron: deredactie.be
‘Fuck de koning’. Tja. Blijkbaar is dat verboden. Majesteitsschennis, noemen ze dat. Dat mag niet. Een argument tegen de vervolging van die demonstrant (wat trouwens ook een losse term is, demonstranten worden tegenwoordig vaak verward met hooligans, relschoppers. En gezien de uitspraken zou het me niet verbazen als deze meneer onder die categorie valt.

De koning, de koningin, het koningshuis beledigen… de vraag is nu: is dat strafbaar? En zo ja, waarom?
Let’s be clear, ik heb niets met de monarchie. Ik vind het out-dated en het vreet enorm veel geld, dat aan veel betere dingen besteed kan worden. En dan mogen ze ook nog eens niet beledigd worden?

Als je ‘Fuck Mark Rutte’ op een muur zou kalken, zou er even met het hoofd geschud worden en gewoon zijn doorgegaan waar je mee bezig was. Want, ‘vrijheid van meningsuiting’. Maar omdat het over het koningshuis gaat, mag het niet. Omdat ze zich niet kunnen verdedigen? Onzin. Als ze het écht willen, kan dat gewoon. Ook in de woning van Willem-Alexander zal wel internet zijn.

Waarom wordt men dan zo hysterisch als er iets negatiefs over de koning wordt geroepen? En dan ook nog tijdens een demonstratie die daar helemaal niet mee te maken heeft. En belangrijker: waarom is dat, een half jaar later nieuws? Omdat men in Nederland tegenwoordig overal zo enorm opgefokt over moet zijn. Nu is dat niet bijzonder nieuw in Nederland, maar de laatste paar jaar lijkt het een hoogtepunt te hebben bereikt.

En daar zit het probleem. Mensen nemen zichzelf te serieus. Je kunt niets zeggen zonder dat daar iemand dodelijk gewond in zijn ego vandaan komt. En omdat mensen zichzelf niet meer serieus nemen, raken ze kwijt wat ze wél serieus moeten nemen. En dan gaat men vertrouwen op mensen als Wilders. Of op programma’s waarin het leven van de zoveelste B-ster onder de loep genomen wordt.

Maar terwijl ik dit schrijf vraag ik me ook af …waar maak ik me eigenlijk druk om? Het is, helaas, niet zo dat een paar alinea’s van ’t één of ’t ander gezond verstand in wie dan ook zouden kunnen stoppen. Dus heeft het zin om me druk te maken om de zoveelste minkukel met een (wat een gek misschien) mening zou noemen?

Nee. Absoluut niet. En op zulke momenten voel ik me net Don Quichot, vechtend tegen windmolens.

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jip schreef:

  je moet je wel wat meer verdiepen in het nut van het Koningshuis Daan;)

 2. Myriam schreef:

  Ha, nog een don Quichot 🙂

 3. Esra schreef:

  Haha. Ik bemoei me niet met die hele koningshuiskwestie, maar de beeldspraak van jou als Don Quichot vechtend tegen de windmolens vind ik wel een goede. Zo voel ik me ook wel eens…

 4. isabel schreef:

  Kom in België wonen, daar trekt niemand zich iets aan van het koningshuis. Of toch bijna niemand. 😉

 5. Paul schreef:

  Het koningshuis kost bijna niets hoor, per hoofd van de bevolking. Maar ik ben het met je eens dat het hele concept enigszins achterhaald is tegenwoordig. Van mij mogen ze het afschaffen, maar helaas is er in Nederland nog steeds een meerderheid voor het Koningshuis. En onze koning… tja, niet mijn type dus fucken wil ik hem zeker niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s