De Ware Vragen

on

Waar gaan we met zijn allen heen? Hoe worden we gelukkig, of belangrijker: hoe blijven we gelukkig? Wat vanavond eten? Vragen. ieder mens zit er vol mee. Diepe, filosofische vraagstukken wisselen banale alledaagse sneller af dan ‘verdachten’ bij Wie Is De Mol.

time for questions
Bron: Pleunal.com

Vragen is belangrijk, vragen stellen is kritisch blijven. Vragen zorgen er voor dat de mensen die ‘aan de macht’ zijn niet zelfvoldaan, overtuigd van hun superieuriteit, achterover gaan hangen en ‘de boel de boel’ laten. Ook voetbaltrainers krijgen te maken met deze vorm van kritische vragen.

Andere vragen zijn die vragen die je niet in één keer kunt beantwoorden. Vragen waar je misschien wel je hele leven mee blijft zitten. Vragen over de toekomst, over de dood en of er iets na komt. Vragen over al dan niet bestaande entiteiten en wat de consequenties zouden zijn mochten die toch opeens op de koffie komen. Of opstaan uit de dood. Tja.
Vragen die niemand (nog) kan beantwoorden. Belangrijk? Ja. Belangrijker dan die kritische vragen? Nee. Niet in the long run.

Hoe kritisch je ook kijkt naar politici, overbetaalde jochies met een bal of wat dan ook -het is zo voorbij. Ben je kritisch over een politicus, is ‘ie binnen de kortste keren weg en wordt hij of zij vervangen door een andere. En dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Of, nog beter: je kritische vragen worden (naar tevredenheid) beantwoord. En dan sta je met je mond vol tanden. Dan zijn het geen vragen meer. Dan moet je weer opnieuw opzoek naar vragen of dingen waarover je die vragen kunt stellen.

De tweede categorie, die vragen die je niet meteen kunt beantwoorden, zijn de ware vragen. Vragen die het leven van mensen nut geven. Waar je ook vandaan komt en/of in gelooft, die vragen blijven ruwweg het zelfde. Iedereen is op zoek naar geluk of in ieder geval een degelijke mate van tevredenheid. Iedereen vraagt zich wel eens af wat er nou waar is. -Een boek? Wetenschap?- Waarschijnlijk zelfs de fundamentalist.
Om met de woorden van Gerrit Komrij af te sluiten:

Een vraag die beantwoord is houdt op een vraag te zijn. De ware vragen zijn de vragen die steeds weer opduiken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s