Laat Mij In Die Waan

Nu de glitter en glamour van de Oscars is het weer tijd om even pas op de plaats te houden. Even om ons heen kijken en tot ons door laten dringen wat er allemaal niet op een rode loper afspeelt.

imgkid.com
Bron: Imgkid.com

De wereld staat in brand! Dat is een term die je tegenwoordig veelvuldig hoort. Oekraïne, IS(is?), Irak -dat er weer net zo bij ligt als toen de Amerikanen er in 2002 binnen vielen. Bankdirecteurs hebben het voor het zeggen en we staan op de drempel van een nieuwe wereldoorlog. En in Rome vernielen zogenaamde ‘voetbalfans’ eeuwenoude monumenten. Kortom, de vlammen slaan om ons heen en we zijn bikkelhard op weg naar het einde.

Maar is dat wel zo? Gaat het echt zo slecht? Of is dit simpel een beeld dat we door de media krijgen toegediend? Zijn dit enkel schreeuwerige koppen die ons verleiden die krant te lezen of dat item aan te klikken op internet? “Alle politiek is beeldvorming. Het gaat er niet om wat er gebeurt, maar wat men denkt dat er gebeurt.” zegt historicus Maarten van Rossem. En dat is precies het punt. Het beeld dat we krijgen via kranten en tv is maar een fractie van de waarheid. Om maar niet te zeggen dat het soms complete onzin is.

De waan van de dag bestaat tegenwoordig vaker uit de mening van hij (of zij) die het hardste schreeuwt, wie de dikste koppen kan drukken of de meeste screen time heeft. Maar dat betekent niet dat het ook waar is. Door het conflict Rusland-Oekraïne is men bang dat Poetin steeds meer land wil bezetten. Maar de kwestie Oekraïne ligt veel gevoeliger dan enkel Poetin’s hoogmoed. En zo is dat bij veel meer dingen.

Van die (mis)informatie, van die onvolledige of soms onjuiste berichtgeving moeten politici in binnen en buitenland het hebben. Kernwapens in Irak? Nooit gevonden, maar zet het in de krant en dan kunnen we dat als reden gebruiken om er naar toe te gaan. Ook populisme glorieert bij misinformatie. Kijk naar de ‘feiten’ over Moslims waar Wilders telkens mee aan komt zetten. Die dan net zo hard weer ontmanteld als leugens en verdraaiingen.

Op zulke momenten wilde ik dat ik weer jong(er) was. Dat het belangrijkste van je dag was of je huiswerk had en zo nee: of je bij iemand kon gaan spelen. Of iemand bij jou. Of dat je tot laat buiten kon voetballen en het enige waar je je druk om hoefde te maken was dat je op tijd thuis was. Niet denkend aan wat er in de rest van de wereld gebeurde en daar volkomen tevreden mee. Laat mij in die waan, dat zou fijn zijn.

#np Guus Meeuwis – Laat Mij In Die Waan

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Esra schreef:

    Mooi liedje ook 🙂

  2. Paul schreef:

    Ik lees soms de krant een dag niet, en skip het nieuws. Ik word wat allergisch voor alle doemscenario’s, merk ik. Maar ja, geen nieuws tot je nemen, daarmee gaat die ellende niet weg. Vroeger, als jaren tachtig kind, was ik altijd erg van de acties (tegen bont, zure regen), maar als volwassene denk je toch meer na over het effect van je acties. En dan lijkt het opeens allemaal zo zinloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s