Recensie | Birdman (2014)

Birdman, (or the unexpected virtue of ignorance) gaat over Hollywood en de vergankelijkheid van het ‘ster zijn’. In een af en toe beklemmende, donkere komedie probeert Riggan Thomson zijn carrière op de rails te houden door middel van een ambitieus Hollywood-project.

tumblr_njgcwfmyXW1qbm2vgo1_500
Bron: Tumblr.com

Of Birdman de beste film van 2014 is moet nog blijken. In elk geval is de cast en crew van deze ambitieuze donkere komedie goed op weg. In een tijdperk waarin superhelden aan de lopende band op het witte doek verschijnen wil Riggan Thomson (Michael Keaton) zich juist van die rol los te maken door een serieus toneelstuk op te voeren.
En daar heeft hij alles voor over: bakken met geld, zijn vakantiehuis in Malibu – alles. Ook de vervanging van één van zijn acteurs voor de populaire Mike Shiner (Edward Norton). Shiner blijkt op het eerste gezicht een gouden greep, maar al snel komen daar scheurtjes in als Shiner tijdens repetities dronken wordt en tijdens een try-out zijn handen niet van medespeelster Lesley (Naomi Watts) af kan houden. Dan komt er nog bij dat hij ook nog eens met forse erectie op het toneel staat.
En dan is er nog Sam (Emma Stone), Thomson’s dochter. Recentelijk ontslagen uit een afkickkliniek vervult ze de rol van zijn secretaresse. Gedreven als hij is moet en zal Thomson het stuk doen slagen. Dit valt echter niet mee. Zijn verleden als Birdman, een gevederde superheld, blijft hem achtervolgen in de vorm van de stem van het personage. Dit wordt steeds heftiger naarmate ze dichter bij de première-datum komen.

Na ongeveer een half uur van de film te hebben gezien wist ik het zeker: dit is (voorlopig) mijn favoriete film van 2014. De hoge verwachtingen die ik had na het zien van de trailers en previews heeft de film meer dan waargemaakt.

En het is een gewaagde film geworden. Alejandro González Iñárritu, die de film regisseerde, is (nog) niet zo enorm bekend. Althans, ik kwam er later pas achter dat ik ook andere films van hem had gezien. Met Birdman heeft hij een keuze gemaakt die potentieel enorm tegen kon vallen: hij filmde de hele film als één take. Geen jump-cuts, niets. Het gevaar van zo’n benadering is dat het visueel saai kan worden. Lange scene’s, soms trage overgangen. Toch is het Iñárritu gelukt om steeds te blijven verrassen.

Birdman-05_612x380_0 (ew.com)
Bron: EW.com

Birdman deed me enorm denken aan Billy Wilder’s Sunset Boulevard uit 1950. Dezelfde sfeer. Ook hierin wordt er door middel van satire een kijkje geboden in het ‘echte’ Hollywood, waar niet alles is zoals de bladen beschrijven.
Michael Keaton als Riggan Thomson is geweldig. Misschien juist omdat Keaton uit ervaring kan spelen. Hij mocht immers in 1989 de cape en het masker van de caped crusader opdoen in de Tim Burton-film ‘Batman’ en voor een reprise in ‘The Dark Knight Returns’. Daar heeft hij toentertijd veel succes mee gehad. Daarna bleef het bij rollen die maar matig werden ontvangen.
Het zou enorm goed kunnen dat Keaton door Birdman zijn weg terug naar de grotere rollen heeft gevonden.

_AF_6405.CR2
Bron: Filmtotaal.nl

De film is donker, droog en soms zelfs surrealistisch. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het geweldige ensemble acteurs. Norton speelt de rol van Shiner met verve en vooral zijn scene’s samen met Emma Stone zijn geweldig. Ook Naomi Watts als beginnende actrice die het graag wil ‘maken’ op Broadway, maar verstrikt raakt in de emoties van de veteranen rondom haar en rondom het stuk, speelt erg goed.
De ‘ondertitel’ van Birdman is ‘…or the unexpected vitrue of ignorance’. En dat komt goed naar voren, de deugd van de onwetendheid. Voor mij slaat het op de strijd die Thomson voert met zijn ‘innerlijke stem’. Die van het personage Birdman die de drang naar succes voorstelt. En dat een simpel projectje als Birdman 4 daar veel sneller voor kan zorgen dan het toneelstuk.

emmastonebirdman wegotthiscovered.com
Bron: WeGotThisCovered.com

Ik vond Birdman geweldig. De sfeer, de acteurs. -alles klopte voor mij. De film heeft geweldige scherpe dialogen en een geweldige cast. Wat wil je nog meer? …Nou ja, wat Oscars zou fijn zijn! Want die zou de film meer dan verdienen.
Als je één film wil gaan kijken, deze komende maand, laat het Birdman zijn. Je zult niet teleurgesteld worden!

“You’re doing this because you’re scared to death, like the rest of us, that you don’t matter. And you know what, you’re right. You don’t. IT’S NOT IMPORTANT, OKAY? YOU’RE NOT IMPORTANT. Get used to it.” – Sam (Emma Stone), Birdman

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt!

  2. Dina schreef:

    Joooe nu ben ik nieuwsgierig!

  3. Isabelle schreef:

    Ik zag laatst dat hij een aantal bafta’s won en dat gecombineerd met jouw recensie maakt me toch wel heel nieuwsgierig naar de film..

  4. Paul schreef:

    Ja, deze ga ik, als het goed is, volgende week zien in de bioscoop. Lijkt me erg fijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s