Night Will Fall

Zeventig jaar geleden, op 27 januari 1945 werd het Nazi-concentratiekamp Auschwitz door de geallieerden bevrijd. Deze week, en dinsdag in het bijzonder, staan in het teken van deze bevrijding. Maar ook worden de gruweldaden in Auschwitz en andere Duitse concentratiekampen herdacht.

auschwitz-420x0
Bron: Tumblr.com

Zeventig jaar geleden reden Russische troepen het kamp Auschwitz in Polen binnen. Auschwitz, bestaande uit subkampen Auschwitz II – Birkenau en III – Monowitz. De drie kampen die onder de naam ‘Auschwitz’ vielen, waren voorzien van drie bunkers die dienst deden als gaskamers en vijf crematoria, puur gericht op de vernietiging van de Joden, zoals op 20 februari 1942 werd vastgelegd tijdens de Wannsee-conferentie. De “Endlösung der Judenfrage”, wat zoveel betekent als de oplossing van het Jodenvraagstuk, was het begin van Auschwitz als vernietigingskamp.

Nu ligt de Tweede Wereldoorlog al weer zeventig jaar achter ons en zijn de laatste slachtoffers inmiddels hoogbejaard, maar de Holocaust leeft nog steeds. Dat was dinsdag wel te merken: je kon geen krant openslaan of er werd over geschreven. Ook werd de herdenking bevrijding van Auschwitz, in het kamp zelf, live uitgezonden. Ook op internet werden overlevenden opgetrommeld om hun ervaringen te delen.

Zeventig jaar geleden is lang. Wat gebeurt er als er geen overlevenden meer zijn? Dat zit er namelijk binnen nu en tien jaar wel aan te komen. Hoe zal de 80e ‘verjaardag’ van de Auschwitz’ bevrijding er uit zien?
Hetzelfde dilemma geldt voor dodenherdenking op 4 mei. Het is niet voor niets dat daar al enkele jaren lang ook andere oorlogen bij worden gehaald.

img_8380
Bron: Tumblr.com

Stoppen met herdenken is wat mij betreft in ieder geval geen optie. Zulke dingen moet je blijven doen, want anders wordt het te abstract. En de Holocaust moet juist herdacht worden. Zelfs nadat de laatste ooggetuige is overleden. Waarom? Omdat het belangrijk is. Niet zo zeer om herhaling te voorkomen (hoewel, dat óók, natuurlijk), maar om het menselijk leed in Auschwitz, en zeker ook in alle andere concentratiekampen, niet te relativeren. Als je kijkt naar de interviews die dinsdag werden uitgezonden: veel overlevenden hebben het tot op de dag van vandaag nog moeilijk met wat er toen is gebeurd.
En dat is ook het sterkste argument om nog steeds ex-Nazi’s te vervolgen. Mensen zeggen vaak van ‘ach, die zijn oud, het is zo lang geleden, het heeft geen zin meer…’ -maar hun slachtoffers zijn er nog elke dag mee bezig. En als vervolging en straf hen nog enige closure kan bieden, vind ik het niet meer dan normaal dat men nog achter die paar oud-SS’ers aan gaat.

Dinsdag werd ook de documentaire ‘Night Will Fall’ uitgezonden, waarin Britse en Amerikaanse filmmakers de bevrijding van o.a. Bergen Belsen en Dachau filmden. De film zou, geregisseerd door Alfred Hitchcock, in theaters gedraaid worden om de gruweldaden van de Nazi’s aan het publiek te tonen. Om politieke redenen werd de film nooit afgemaakt, maar de boodschap van die film blijft tot vandaag relevant:

“Night will fall, but […] we who live will learn.”

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Esra schreef:

    Ik blijf het confronterend vinden… Die bovenste foto ook, zo’n schril contrast tussen de prachtige zon en die poort met de cynische lading van die tekst… Ikzelf zal nooit vergeten hoe erg de holocaust is geweest en wat voor impact het heft gehad en ik vind zeker dat we die boodschap, maar wellicht in meer algemene zin, door moeten geven.

  2. Paul schreef:

    Ik had de film weten te missen, dus misschien moet ik daar toch nog eens naar kijken. Verschillende concentratiekampen heb ik al bezocht, en die hele geschiedenis… ik word er zo ontzettend triest van. En jongeren van tegenwoordig die kennen bijna niemand die de oorlog echt heeft meegemaakt. Er wordt zo makkelijk gedacht door iedereen dat zij in een oorlog de verzetsheld zullen zijn. In de 2e wereldoorlog waren die verzetsmensen zwaar in de minderheid, de rest hield z’n mond en deed niets, uit angst. Anyway, een nare geschiedenis waar ik niet te lang over moet nadenken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s