It’s The Last Midnight

Een half jaar heb ik het deze keer volgehouden. EEN HALF JAAR. En alles ging prima. Ik haalde vrijwel alleen voldoendes voor opdrachten en essays. Maar helaas niet voor de tentamens.

6806798-pretty-woods-wallpaper
Bron: Tumblr.com

Van september tot afgelopen week heb ik er alles aan gedaan om mijn studie Geschiedenis te halen. Helaas heeft het niet zo mogen zijn en zal ik gebruik moeten maken van de 1 februari-regeling.
Vanaf volgende week ben ik dus weer effectief zonder studie.
…En ik heb geen idee wat ik dan zou moeten doen.

Geen. Flauw. Idee. En daar kan ik ’s nachts wel eens van wakker liggen. Want ik heb Journalistiek gedaan -en mijn hbo propedeuse gehaald. Ik heb daar tussendoor nog een paar weken een lerarenopleiding Engels uitgeprobeerd, wat niets voor mij was. En toen uiteindelijk Geschiedenis in Utrecht. Had (heb nog steeds) een enorm fijne kamer, een geweldige werkgroep en alles leek ook prima te gaan. Essays of betogen kwamen allemaal terug met cijfers niet lager dan een zes. Alleen de tentamens lukten niet echt. Nu is het nooit een enorme ramp wanneer je twee tentamens niet haalt -maar dat betekent wel dat de rest van de tentamens voor het jaar wél gehaald moeten worden.
En dat bleek deze week helaas niet te lukken. Sinds vandaag kan ik dus weer afscheid nemen van de studie Geschiedenis.

En dan komt, uiteraard, de vraag…. now what? En wat dat betreft kan ik zeggen, ik weet het echt niet. Gewoon zoeken naar iets dat wél werkt, lijkt me. Dat is het enige dat we kunnen doen!
En dan moet ik zeggen… ik heb geen flauw idee. Men vraagt me de laatste weken regelmatig -wat wil ik? En ik weet het niet.
Ik wil schrijven. Maar daarmee krijg je geen brood op de plank, later. Later, ook zo’n woord. Over vier jaar ben ik dertig -wanneer is later?

Ik heb geen beautyblog, gelukkig, noch ben ik een lifestyleblog (waar ik ook niet al te rouwig om ben). Met de blogs die ik normaal schrijf zal ik denk ik niet bijzonder veel geld kunnen verdienen. Wat dan… een niche blog? Ik kan over films schrijven. Of soundtracks, iets dat met films te maken heeft. En dan nog -ik heb geen enkele kennis van filmmaking. Het zou dan alleen mijn mening zijn.

Ik weet niet wat ik nu nog moet doen, eigenlijk. Dat is de conclusie die ik kort nadat ik het cijfer van mijn laatste tentamen binnen kreeg. Wat kan ik nog doen? Qua studie heb ik geen idee. Zal een andere universitaire studie wél lukken? Maar belangrijker: kan ik dat aan? En dan bedoel ik niet een studie op zich, maar meer wat er bij komt kijken mocht het wéér niet lukken. Nogmaals, ik ben over vier jaar dertig. Normale mensen zijn al lang, of net, afgestudeerd. Of studeren dit jaar af.

Hier moet ik dus de komende tijd achter zien te komen: de zin van het leven (voor zover die bestaat, waar ik voorlopig nog niet zeker van ben..) en wat ik in de toekomst wil doen. En dat is het probleem.. ik weet het niet. Journalistiek, Geschiedenis -het leek allemaal zo leuk. Maar helaas, that didn’t work out. Dus… wat nu?

En dan komen we weer terug bij het hoofdthema van dit stuk: Ik. Weet. Het. Niet. Ik tast volkomen in het duister. En dat is het probleem. Het duister wordt steeds aanlokkelijker. En daar wil ik niet weer in terecht komen. Niet nu ik daar net een half jaar uit ben.

In literatuur moet de protagonist elke klap, elke tegenslag, te boven komen om de antagonist te verslaan. Wat is mijn antagonist? Hoeveel klappen heb ik nog te gaan? Ik weet het niet…

It’s the last midnight
It’s the last verse
Not before it’s past midnight
I’m leaving you my last curse

Advertenties

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lauradenkt schreef:

  Wat naar zeg 😦 Misschien kun je een keer met een coach/loopbaanbegeleider praten?

  1. Daan Kusen schreef:

   Is misschien wel iets om te overwegen, ja!

 2. Isabelle schreef:

  Aww wat zonde, kan me voorstellen dat je het nu niet zo goed weet. Maar leeftijd moet toch niet het probleem zijn, genoeg mensen ouder dan dertig die nog in de schoolbanken zitten (: Misschien inderdaad met iemand er over praten of meeloopdagen bezoeken? Of iets zoeken dat met schrijven te maken heeft..

 3. Dina schreef:

  Aaah shit zeg, wat balen. Kan me voorstellen dat je hier even mee zit. Maar weet je, er komt vanzelf wel weer iets op je pad. Denk maar lekker rustig na over wat je graag wilt doen en volg je hart (lekker zweveruuug). Komt wel goed hoor!

 4. Paul schreef:

  Daan, ik was ooit ook zo’n weifelende student. Studie Psychologie, en ‘doodsbang’ dat ik ‘m ooit ging afronden en dan er echt iets mee moest gaan doen. Ik haalde mooie cijfers, maar het vak lag me helemaal niet. Ik ben toen gestopt met studeren en aan het werk gegaan. Uiteindelijk heb ik, naast een baan, alsnog een studie gedaan, toen ik eenmaal wist waartoe ik op aard was.

  Moraal van dit verhaal? Go with the flow.

 5. Esra schreef:

  Lastig, maar er zijn zooo veel dingen die je kunt doen! Laat je niet door je leeftijd tegenhouden, er zijn er genoeg die minstens zo lang nodig hebben als jij. En weet je, in bijna elk vakgebied kun je iets met schrijven. Op de bètafaculteit hier in Nijmegen, bijvoorbeeld, sluit op elke bachelor een master wetenschapscommunicatie aan. Hoe het op andere plekken zit weet ik niet, maar kan me niet voorstellen dat zoiets niet op veel meer plaatsen bestaat, als het zelfs op de bèta kan. En al is er geen bestaand traject, dan wil dat nog steeds niet zeggen dat je het niet kunt combineren. Sterkte!

 6. Hopelijk is de eerste storm weer gaan liggen…
  Als ik iets heb geleerd in het leven (ahum): je hoedt nu niet voor de rest van je leven te kiezen. Dat is ook een veel te zware beslissing. Probeer maar een paar weken (of desnoods maanden) vooruit te kijken. Ja, ik snap dat dit ook lasig kan zijn maar hopelijk haalt dat wat van de zwaarte af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s