The Ones That Stay With You

Iedereen heeft wel iemand waar hij of zij zich mee identificeert of tegenop kijkt. Iemand waar je op zou willen lijken of anderzijds van onder de indruk bent. Dat kan bijvoorbeeld een politicus zijn, maar ook een acteur of een radio-dj, of een familielid. Of zelfs een fictief personage uit een boek of een film of zo. In feite kan dat iedereen zijn. Enkele van mijn voorbeelden zal ik vandaag even kort belichten.

tumblr_mwyesjW3mr1sin9z4o1_1280
Bron: Tumblr.com

Om te beginnen… Laat ik maar meteen beginnen met Barney Stinson. Dit personage uit de serie How I Met Your Mother, gespeeld door Neil Patrick Harris is legendary. Ja, hij is een enorme rokkenjager en sowieso een nogal vreemd figuur, maar hij heeft wel gelijk: suits are awesome. Zijn Playbook en zijn constante pogingen om vrouwen te versieren zijn leuk om te kijken, maar het vertrouwen dat het personage uitstraalt, daar zou ik wel wat van willen hebben.
Om bij dezelfde serie te blijven, Ted Mosby, gespeeld door Josh Radnor. Eeuwig op zoek naar de ware, is er maar een enkele keer waar Ted de hoop echt opgeeft. En dat bewonder ik, dat steeds maar doorgaan. Ook al lijkt het doel nog zover weg.

Over acteurs gesproken, Hugh Laurie. De veelzijdigheid van die acteur is fenomenaal. Van hilarisch in de sketches samen met Stephen Fry in A Bit of Fry & Laurie tot cynisch, sarcastisch en roekeloos als Gregory House in één van de betere series die er de laatste jaren zijn verschenen.

Ik heb het al eens vaker gehad over Anne Frank. En dan specifiek de schrijfster, niet het symbool van de Holocaust, want daar had ze zelf weinig invloed op. Omdat ik me ook veel bezig houd met schrijven, heb ik haar manier van schrijven en haar ontwikkeling daarin, altijd bewonderd.

Natuurlijk bewonder ik ook veel andere schrijvers als Victor Hugo, J.R.R. Tolkien, of George Orwell, puur om het feit dat ze dingen hebben geschreven die me hebben geraakt of waar ik nog bijna dagelijks nog iets aan heb. Natuurlijk zijn dit maar enkele schrijvers uit de berg boeken die van invloed op me zijn geweest, maar voor mij wel enkele van de belangrijkste.

Qua actrices vind ik Dame Helen Mirren en Emma Thompson geweldig. Er zijn maar weinig (oudere) vrouwen op het witte doek die ik echt geloof als ik er naar kijk. Hetzelfde geldt voor Dame Judy Dench. Haar vertolking van het nummer Send In The Clowns uit de Sondheim-musical A Little Night Music brengt me nog steeds kippenvel. Daarnaast blijft zij voor mij toch nog steeds dé M. uit de James Bond-films. Zeker als je bedenkt dat Ian Fleming de originele M. als man had bedacht.
Om nog een Emma te noemen: Emma Stone. Haar veelzijdigheid, haar komische timing en de manier waarop ze zo ‘gewoon is gebleven’, zonder dat iedereen dat altijd moet melden, zoals bij Jennifer Lawrence (ook een prima actrice trouwens), maakt haar een van mijn favoriete actrices.

“Dragons old and young, true and false, bright and dark. And you. A small man with a big shadow, snarling in the midst of it all.” – George R.R. Martin, A Song of Ice and Fire

Ook Peter Dinklage, bekend van rollen als Tyrion Lannister in HBO’s Game of Thrones en X-Men: Days of Future Past is een enorm voorbeeld. Hoe hij, ondanks zijn lengte, toch bij elke rol die hij speelt opvalt door zijn enorme talent. Verder mogen acteurs als Benedict Cumberbatch en Martin Freeman ook niet ontbreken.

Als ik op eigen bodem kijk moet ik meteen denken aan Youp van ’t Hek, Javier Guzman en Harrie Jekkers. Cabaretiers, ja. Maar ik zou een moord doen om hun timing en manier van vertellen te hebben!
En natuurlijk DJ’s als Gerard Ekdom en Rob Stenders. Toen ik nog Journalistiek deed en ooit het radiovak in hoopte te gaan, waren Stenders en Ekdom toch wel dé grote voorbeelden!

Tot slot nog een speciale melding voor Robin Williams. Als stand-up comedian en acteur was hij geweldig. Ook de manier waarop hij humor gebruikte tot op het laatst, om zijn depressie te maskeren, is enigszins herkenbaar voor mij.

Een hele lijst, dus! En er zullen in de toekomst vast ook wel meer mensen bij komen! Mensen, fictief of niet, overal kun je eigenlijk wel kwaliteiten vinden die jij zou willen hebben of waar voor je bewondering hebt.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Paul schreef:

    Het is een hele lijst geworden met voorbeelden, leuk! Mijn voorbeeld is zangeres Stina Nordenstam. Ze geeft geen interviews, treedt niet live op en gaat volstrekt haar eigen gang. Ondanks dat is haar muziek behoorlijk succesvol en is een cultfiguur. Dat vind ik dus echt een vrouw met ballen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s