Skip to content

The Majestic Tale… of Murray Gold

Alweer twee jaar geleden schreef ik een stuk over Howard Shore, componist van films als The Lord of the Rings en Silence of the Lambs. Vandaag wil ik die trend voortzetten door te kijken naar: Murray Gold.

Murray+Gold+++a+Dalek

Bron: AlmostNerdy.com

Anders dan Howard Shore is Murray Gold voornamelijk te horen op televisie, in drama’s van de BBC. Totdat toenmalig showrunner Russell T. Davies in 2005 de serie Doctor Who nieuw leven in blies. Sindsdien is Gold de vaste composer van de sci-fi show. In 1963 creëerde Ron Grainer de overbekende intromuziek voor Doctor Who. Dit thema veranderde met elke nieuwe serie, elke nieuwe Doctor. En zo mocht dus ook Murray Gold in 2005 zijn versie van de intro maken.

Om te zeggen dat Murray Gold zijn stempel op de revival van Doctor Who heeft gedrukt is het zelfde als zeggen dat gras groen is. Je kunt er niet omheen. En daarom laat ik enkele briljante stukken voorbij komen. Te beginnen met Hologram, uit Christopher Eccleston’s 9th Doctor-periode. Dit is één van de vele stukjes muziek waardoor ik de soundtracks heb aangeschaft. Nog zo’n stuk is Doomsday, uit de finale van de tweede serie, met David Tennant’s 10th Doctor.
Ook zijn er nummers die de sfeer van de serie enorm goed weergeven. Een voorbeeld daarvan is All The Strange, Strange Creatures uit de derde serie. Bombastische actiethema’s komen er ook genoeg voor. Neem bijvoorbeeld The Carrionites Swarm uit de aflevering “The Shakespeare Code”.

Elke Doctor heeft ook zijn eigen thema. En elke keer zijn ze, net als de (nieuwe) acteurs, compleet anders. Luister bijvoorbeeld naar David Tennant’s thema als Doctor: The Doctor’s Theme [Series 4] en zet daar Matt Smith’s Eleventh Doctor thema I Am The Doctor tegenover. In elke serie zitten ook afleveringen die je bij blijven. Mede door de muziek. De, uit twee delen bestaande, “Silence In The Library / Forest Of The Dead” afleveringen worden afgesloten met het briljante The Greatest Story Never Told.
Gold maakt ook veel gebruik van koren, bijvoorbeeld in het dreigende The Dark And Endless Dalek Night. Ook solisten komen aan bod in de muziek, bijvoorbeeld in Songs Of Captifity And Freedom, het hartbrekende Together Or Not At All (The Song Of Amy And Rory) en The Long Song.

Er zijn zoveel mooie stukken muziek uit de nu uit zeven series bestaande show te halen dat ik wel pagina’s zou kunnen volschrijven. Maar in plaats daarvan laat ik jullie achter zoals David Tennant ons achterliet tijdens de tiende Doctor’s regeneration, met het briljante en tot nu toe vrijwel onovertroffen Vale Decem.

One question, just one more: Is this world protected?
You’re not the first to come here. There have been so many. …
And what you have to ask yourself is… “What happened to them?”
Hello. I’m the Doctor, basically… run.

Advertenties

1 reactie »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: