Skip to content

Recensie | X-Men: Days Of Future Past (2014)

Wanneer de wereld wordt bedreigd door Sentinels, gigantische mutantendodende robots, wordt Wolverine teruggestuurd in de tijd om de creatie van de Sentinels ongedaan te maken in X-Men: Days of Future Past.

Bron: EntertainmentMV.nl

Bron: EntertainmentMV.nl

X-Men: Days of Future Past is, om kort te gaan een brug tussen het rampzalige X-Men – The Last Stand uit 2006 en het verbazingwekkend goede X-Men: First Class, uit 2011. In First Class konden we zien hoe mutanten Erik Lensherr / Magneto (Sir Ian McKellen, Michael Fassbender) en Charles Xavier / Professor X (Patrick Stewart, James McAvoy) elkaar vonden en uiteindelijk tegenover elkaar kwamen te staan. In DoFP zien we de nasleep van First Class door de ogen van de naar het verleden gestuurde Wolverine (Hugh Jackman). Aan hem de taak om Magneto en Prof. X. te herenigen om een vreselijke toekomst te voorkomen.

Om spoiler-achtige redenen zal ik niet verder op het verhaal ingaan, wel wil ik nog zeggen dat Jennifer Lawrence terugkeert als Mystique en dat Peter Dinklage, beter bekend als Tyrion Lannister in HBO’s Game of Thrones de rol van militair wetenschapper Bolivar Trask speelt, de ontwerper van de Sentinels, robots die krachten van mutanten kunnen overnemen en ze tegen hen kunnen gebruiken.

De film heeft, als elke comic book verfilming, hier en daar zijn momenten waarvan je als kijker denkt.. dit klopt niet! Zeker met het tijdreis-element erbij. Maar dat maken de veteranen als Stewart, McKellen en Jackman -die men in het echt ook maar een adamantium skelet moet geven, want een andere Wolverine is haast niet meer in te denken- meer dan goed. Hoewel het jammer is dat alleen er alleen bij Jackman (en Stewart, eventjes) met de ‘jaren-70’ cast interactie is, zijn de kleine momenten tussen de jonge en de oude Charles Xavier een hoogtepuntje.

Days of Future Past maakt goed wat The Last Stand verkeerd deed en meer. Je verveelt je geen moment. Naast de actie is er volop plek voor humor en verdieping in zowel de First Class-cast als de X-Men ‘veteranen’.
Als liefhebber van de X-Men films vond ik DoFP zeker de moeite waard! Zoals dat tegenwoordig bijna standaard is, heeft Days of Future Past ook een end credits-scene, die alvast een enorme clue achterlaat voor X-Men: Apocalypse, die als het goed is in 2016 zal verschijnen.

Advertenties

2 Comments »

  1. Vond ‘m zelf tegenvallen, terwijl ik me toch goed heb vermaakt bij First Class. Maar ik ben ook niet echt van het superheldengebeuren. Ik kan het verhaal in aanloop naar de actie nog wel waarderen (zeg maar het achtergrondverhaal), maar als het eenmaal full-blown action wordt, voel ik de verveling opkomen. Dan wordt het vaak karikaturaal en heeft men de neiging om volledig op de CGI te vertrouwen, waarbij het voorspelbaar wordt en daarmee totaal niet spannend. De toevoeging van Fassbender en McAvoy is wel een gouden greep geweest, die twee gasten kunnen de meest suffe rollen interessant maken. Over CGI gesproken, die scene met Quicksilver was wel erg tof gedaan :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: