Skip to content

Gone, But Not Forgotten: HBO’s ‘The Leftovers’ [Review]

Het gebeurde op 14 oktober en over de hele wereld. Jong, oud, goed, slecht – opeens verdween zo’n twee procent van de hele bevolking. Geen verklaring, niets. Drie jaar later drukken de verdwijningen nog steeds zwaar op het plaatsje Mapleton in Damon Lindelof’s nieuwe HBO-drama ‘The Leftovers’.
The-Leftovers-11Drie jaar zijn er verstreken en niemand weet nog waarom. Op televisies en radio’s wordt druk gediscussieerd. De wetenschappelijke kant ‘weet het niet’ en de gelovige kant praat over de rupture, oftewel het fenomeen waarbij zielen naar de hemel worden geroepen.

Ondertussen maken we kennis met politiechef Kevin Garvey (Justin Theroux), die zijn leven zo normaal mogelijk probeert te hervatten –maar tegelijkertijd moeite heeft met zijn twee kinderen en zijn vrouw Laurie, die bij een vooralsnog vreemde cult is gegaan.
Liv Tyler, beter bekend als Arwen Undomiel in de Lord of The Rings-trilogie, staat op het punt te trouwen, maar wordt om nog onduidelijke reden lastig gevallen door de cult.
Christopher Eccleston, ook bekend van Thor – The Dark World –maar vooral als de Ninth Doctor in BBC’s Doctor Who, speelt Matt Jamison. Een voormalig pastoor die nu een eigen blaadje uitgeeft.
Zo zijn er veel verschillende figuren die op de één of andere manier geraakt zijn door de verdwijningen.
Frank-Harts-and-Justin-Theroux-in-The-Leftovers-Season-1-Epiosde-1In de eerste aflevering is het mysterie duidelijk nog onopgelost, de verwachting is dat die op zijn vroegst aan het eind van het seizoen opgelost zal worden. Maar we krijgen ook te maken met die cult. Vrouwen en mannen die niet spreken en zich in het wit hullen. Waarom verstoren ze de herdenking van de Verdwijning? Wat willen ze? Veel vragen worden er opgeroepen die hopelijk naarmate het seizoen vordert meer antwoorden krijgen.

De eerste aflevering vond ik erg intrigerend. De sfeer was goed, het acteren was prima en Chris Eccleston’s Amerikaans accent was niet storend. Het is mooi dat, hoewel de Verdwijningen wereldwijd plaatsvonden, er alleen wordt gekeken naar Mapleton en zijn inwoners. Dat schept ruimte om personages op te zetten en het publiek zich daar aan te ‘binden’.
Emily-Meade-and-Margaret-Qualley-in-The-Leftovers-Season-1-Epiosde-1The Leftovers’ eerste aflevering belooft veel. Van de mysterieuze verdwijningen tot de geheimzinnige cult tot de honden die zich vreemd gedragen. Nu eens kijken of HBO dat waar kan maken!


De eerste aflevering van The Leftovers verscheen op 29 juni 2014 bij HBO.

Advertenties

3 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: