Droom Maar, Jongens…

Met nieuws dat vierentwintig uur per dag binnenkomt over rampen, oorlog of vermiste en al dan niet dode meisjes, is het moeilijk om even afstand te nemen. Even ogen en oren dicht –afgesloten van de -soms- harde werkelijkheid.
tumblr_n7cbalnVFp1r238sko1_500
Een werkelijkheid waar je, hoe ouder je wordt, steeds moeilijker aan en uit te ontsnappen is. Verplichtingen, werk en meer van het zelfde, dag in en dag uit. Je agenda gaat te vol zitten voor rust. Voor het zitten met een kop thee of soep en dan kijken naar de stoom die er vanaf komt. Of om eens écht naar muziek te luisteren, zonder dat het achtergrondgeluid wordt.

Droom maar, jongens. Later heb je er geen tijd meer voor. – Youp van ‘t Hek

En dromen. Nu is daar nog tijd voor. Nu kun je nog rustig in het gras gaan liggen en je fantasie de vrije loop laten. Lopen in een wereld waarin je je niets hoeft aan te trekken van alles dat onophoudelijk en met een constant ritme via (social) media bij je naar binnen wordt gestampt. Waar niets te gek is, waar je de held of de schurk in je eigen gedachten kunt zijn.

Maar hoe ouder je wordt, hoe minder tijd er is voor fantasie. Wat dat betreft klopt het wel, wat schrijver J.M. Barrie in zijn stuk ‘Peter Pan’ vertelt. Hoe ouder je wordt, hoe minder je gaat geloven – tot je uiteindelijk niet meer kunt vliegen. Nu kan niemand vliegen. Althans, niet zonder hulpmiddel, maar het is wel een mooie vergelijking. Fantasie wordt langzaam minder als je er niets mee doet. Of dat nu komt omdat je te druk bent, of omdat je gelooft dat je als ‘volwassene’ geen fantasie meer nodig hebt.

Maar dromers zijn juist nodig. Fantasie helpt je anders naar problemen te kijken. Het helpt je dingen te verwerken, maar het verbetert ook herinneringen. Iedereen heeft wel een herinnering van een gebeurtenis en hoe vaker je er aan terugdenkt, hoe beter hij wordt. Omdat je hem als het ware elke keer weer mooier oppoetst. Embellishing, noemen de Engelsen dat.

Maar dromen hoeven niet per sé fantastisch te zijn. Ze kunnen ook gewoon over die reis gaan waar je zo’n zin in hebt. Of dat concert of festival waar je nog heen gaat. Kortom, er zitten geen grenzen aan –en dat is wat er zo mooi aan is. Dat je de ‘gewone’ wereld met zijn grenzen en zijn vele stressfactoren even achter je kunt laten. Weg, op een vliegend tapijt, een rode stoomtrein, een blauwe police box, of een DeLorean. Of een compleet nieuw, zelfbedacht vervoermiddel. Jouw droom, jouw regels!

Advertenties

Een Reactie op “Droom Maar, Jongens…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s