De Menselijke Executie

Naar aanleiding van de mislukte executie van Clayton Lockett, sprak Obama over de ‘menselijke normen die gelden voor de doodstraf’. Maar hoe menselijk moet je het ter dood veroordelen van mensen maken?
tumblr_n0ypzxGVlk1s62eh7o1_500
Lockett, veroordeeld voor het vermoorden van een 19-jarige vrouw in 1999, kreeg een injectie. Nu is bewezen dat Lockett’s dood, een gescheurde ader met hartaanval als gevolg, vaker voorkomt bij het toedienen van fatale injecties. De man heeft liggen kronkelen en beven in zijn laatste momenten.

Niet leuk, natuurlijk –maar hoe maak je een executie menselijk? Als we de discussie van voor of tegen de doodstraf even achterwege laten en ons richten op de methode: een injectie is tegenwoordig al de meest humane manier. Hoe moet je het dan doen? Kussen op het gezicht? Daar kan op zich niet veel bij mis gaan. Maar vind maar eens een executioner / beul die dat wil doen. Hoe dan? Vroeger was de Guillotine al humaan genoemd, omdat bij het vallen van de bijl alles meteen afgelopen zou zijn. De brandstapel valt meteen af, daar is niets humaans aan. Dat is gewoon pijn lijden. Kruisigen, levend koken en eigenlijk alle methodes waarbij de veroordeelde excessief veel pijn heeft vallen af. Dat wordt in onze tijd niet meer goed gevonden, is voor de beul ook traumatisch. Wat blijft er dan nog over?
Naast de injectie wordt er tegenwoordig ook nog vergassing gebruikt. Natuurlijk is iedereen wel bekend met de gaskamers die de Duitsers bouwden om hun endlösung te bevorderen, maar in Amerika werd er tot 1999 ook nog vergast. In Korea nog steeds. Ook een nekschot, verhanging of de elektrische stoel worden tegenwoordig nog wel eens toegepast.

Om ten slotte nog eens terug te komen op het vraagstuk: is een executie ‘menselijker’ te maken? Natuurlijk zijn er methodes te vinden die zo min mogelijk schade berokkenen aan veroordeelde en de naaste omgeving, maar het blijft een feit dat doodgaan nooit mooi is. Nogmaals is dit geen betoog tegen de doodstraf, aan die discussie zal ik me nu niet branden. Uiteindelijk kun je menselijke normen gewoon niet toepassen op het eindigen van een leven, hoe graag Obama dat ook zou willen.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Paul schreef:

  Is een levenslange gevangenisstraf dan heel menselijk? Daar kun je natuurlijk ook over discussiëren.

 2. Esra schreef:

  Een paar weken terug heb ik meegezongen in een Nederlandstalige passie (mocht je het nog niet weten hihi) waarbij dus ook de geseling en kruisiging van Jezus beschreven worden. Bij het zien van een kruisbeeld sta je er niet bij stil maar als je zo’n stuk hoort, laat staan moet zingen dringt plots tot je door hoe dat moet zijn geweest… De rillingen lopen weer over mijn rug als ik eraan denk…

 3. Rob Alberts schreef:

  Ik ben tegen de doodstraf.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s