Skip to content

[Recensie]: The Invention of Lying (2009)

Mark Bellison leeft in een wereld waar iedereen de waarheid vertelt, positief of negatief, en niemand kan liegen omdat dat simpelweg nog nooit gedaan is.Invention_of_lying_ver2
The Invention of Lying, geschreven door Ricky Gervais en Matthew Robinson, begint op een dieptepunt in het leven van Mark Bellison (Gervais). Hij dreigt ontslagen te worden op zijn werk, vrouwen vinden hem niets en zijn moeder wordt steeds slechter in een verzorgingstehuis met de eerlijke naam ‘A sad place for hopeless old people’.
Totdat één moment zijn hele leven op zijn kop zet. Hij vertelt een leugen. En omdat iedereen alleen maar de waarheid spreekt, wordt hij zonder meer geloofd.

The Invention of Lying is een film die humor vindt in het ongemakkelijke, het droge en het absurdistische, maar is ook sterk in de romantische of ontroerende momenten. Jennifer Garner speelt Anna McDoogles, de vrouw die Mark voor zich probeert te winnen. Waar ze in het begin puur uit gaat van compatibility en uiterlijk, ziet ze langzaam in dat Mark meer is dan ‘een dikkerd met een dopneus’. En uiteindelijk loopt alles, zoals een romantische komedie betaamt, toch goed af.
De film is eenvoudig, maar toch geniaal en geeft als les mee dat je, welk talent je ook hebt, natuurlijk dingen voor jezelf kunt doen, maar ook anderen kunt helpen.

Als laatste wil ik toch even stilstaan bij de sterrencast van deze film, want naast Gervais en Gardner spelen ook Tina Fey (SNL), Jonah Hill (Wolf of Wall Street), en Rob Low (Behind the Candelabra) kleine, maar opvallende rollen!

The Invention of Lying is een persoonlijke favoriet. Ik heb hem ooit op aanraden gekeken en, hoewel ik persoonlijk niet zo van de romantische comedy’s ben, was ik verrast door de stijl en de humor. De film is ook een aanrader voor liefhebbers van de serie The Office (UK), waar Gervais mede-schrijver en regisseur van is.

Advertenties

2 Comments »

  1. Deze heb ik een tijdje geleden ook gezien! 🙂 Inderdaad een briljante film, maar niet voor iedereen weggelegd denk ik – ze drijven nogal de spot met religie. Maar de film is anders dan de doorsnee rom-kom, en dat maakt ‘m zo goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: