Nerd It Out

Nerds, geeks, hoe je ze ook noemt –ze zijn jarenlang het mikpunt geweest van grappen in films en series –maar wat is een nerd –of ‘geek’, als je wilt, nou eigenlijk?
images
Nerds staan er om bekend buiten de populaire cultuur te staan en niet enorm sociaal te zijn. Veelal worden ze brildragend getypeerd. Liefst een bril die ze zo vaak mogelijk hun neus op moeten duwen. En van mode hebben ze geen verstand –het interesseert ze ook weinig. Maar wat is nou precies een nerd?

De term NERD is in feite een acroniem en staat voor het bedrijf Northern Electral Research and Development. De term nerd is internationaal bekend geworden door de serie Happy Days, toen het geïntroduceerd werd als (toen) moderne slang.

Naast nerds heb je ook nog geeks, die zijn geïnteresseerd in wetenschap en technologie. In het begin was de term geek ongeveer gelijk aan nerd, maar tegenwoordig is het een naam om trots op te zijn.

Tegenwoordig zijn beide termen om trots op te zijn. Want de typische nerd is veranderd. Geëvolueerd, zou je bijna kunnen zeggen. In zoverre dat er een wereldwijd initiatief is ontstaan, bedacht door schrijver John Green en zijn broer Hank, beter bekend als de Vlogbrothers.
Een gemeenschap waar iedereen welkom en puur uit ‘awesome’ bestaat. En die zich sterk maakt om de stereotypering van nerds te laten verdwijnen.

Nerds zijn dus mensen zoals jij en ik. Mensen die gepassioneerd zijn over bepaalde dingen –en dat graag delen. Mensen die liever Harry Potter lezen dan een bokswedstrijd zien. Mensen die het liefst de hele dag verkleed gaan als hun favoriete personage uit die ene sci-fy serie.

Ik mag ook met trots bekend maken dat ik een nerd ben. Ik ‘adem’ Lord of the Rings en Game of Thrones, ik heb een zilveren replica van The One Ring, de Eleventh Doctor’s Sonic Screwdriver, een TARDIS op mijn nachtkastje, zwaarden uit The Lord of the Rings, een toverstaf uit de Harry Potter-serie. Noem maar op!
En als je je afvraagt ‘waarom zou je daar geld aan uitgeven’? Vaak omdat je door die merchandise toch hoopt nóg iets dichter bij een bepaald personage te komen.

Er wordt niets voor niets jaarlijks een enorme beurs georganiseerd in San Diego, onder de naam ComicCon. Met panels vol acteurs en makers van series en nieuwe (Marvel)films, maar ook met honderden mensen die ergens net zo enthousiast over zijn als jij –en dat ook willen laten zien.
De tijd van de stereotype nerd is voorbij, kijk maar naar series als The Big Bang Theory. Die loopt gewoon in bretels, met een sonic screwdriver en een fez op op een conventie. En niemand die dat raar vindt!

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. hesteranne schreef:

    Heerlijk toch dat de nerd geaccepteerd wordt, al valt het in het dagelijks leven nog wel tegen.Groot voordeel van het internet is wel dat de echte nerd weet dat hij niet alleen is.

  2. Vanilles schreef:

    Leuk om het ook een keer een andere draai te geven. Zo lezen mensen dit artikel en hoeven mensen ook niet gepest te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s