Skip to content

Van Die Dingen, Ja! Van Die Dingen!

Dat 1963 een bijzonder jaar was, is wel duidelijk. Het was het jaar waarin Doctor Who begon, waarin Martin Luther King jr. zijn ‘I Have A Dream’-speech hield. Maar 1963 was ook het jaar waarin, op eigen bodem, Van Kooten en De Bie voor het eerst op de radio verschijnen, als De Klisjeemannetjes.
koot-en-bie-1984-koekkulloerum-credit-verplicht-bob-erik-postmus
De Klisjeemannetjes, twee typetjes zonder naam, waren de start van een lange en briljante reeks aan typetjes van het Haagse duo Kees van Kooten en Wim de Bie.  Voor meer informatie over Van Kooten en De Bie, zie uw wikipediapagina.

Ik leerde het duo Van Kooten en De Bie kennen tijdens Kopspijkers, waar een van hun meest bekende typetjes (De Vieze Man) werd gepersifleerd. Eerder was ik al bekend met Kees van Kooten als auteur van onder andere een reeks columns uit het blad Humo, getiteld ‘Modermismen’.

Op de middelbare school kwam er een periode waarin ik, met wat vrienden, heel veel cabaret keek en- zo ook uitkwam bij Van Kooten en De Bie. Via een simpele dvd begreep ik opeens dat Vieze Man-typetje uit Kopspijkers. But there was more… Ik maakte kennis met Walter de Rochebrune, een filosoof en voormalig mijnbouwkundig ingenieur die in de achtertuin van zijn moeder een tuinhuisje bewoonde.
Of F. Jacobse en Tedje van Es, twee kleine ciminelen en zwartwerkers en later oprichters van De Tegenpartij. En dan heb je ook nog Ex-leraar Duits Otto den Beste, met zijn tirades en zijn citaten van Goethe.
En Cor van der Laak, die altijd met iedereen overhoop lag en bekend stond om de geweldige oneliners als ‘In de kuif gepikt’, ‘Mijn naam is Cor van der Laak, en wel híerom…’ en ‘Van die dingen, van die dingen…’
Zo zijn er nog ladingen aan geniale typetjes uit de Koot&Bie-stal die noemenswaardig zijn.

De Tegenpartij, de partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne

Naast uren kijkmateriaal brachten Van Kooten en De Bie ook nog lp’s voort met nummers als ‘Ballen In Mijn Buik’ (gezongen door De Vieze Man), of ‘Ouwe Lullen Moeten Weg’. En natuurlijk mag de eerder genoemde Tegenpartij niet vergeten worden. Een fictieve politieke partij die zo populair werd dat hij best wat zetels gewonnen zou hebben, hadden Van Kooten en De Bie meegedaan aan de verkiezingen van ‘81.
Omdat beide heren vonden dat hun persiflage iets te echt was geworden, werden Jacobse en Van Es vlak voor de verkiezingen door een couppoging ‘neergeschoten’, om later weer op te duiken en hun bestaan als ‘Vrije Jongens’ voort te zetten.

Ondanks dat de sketches en liedjes van Kees van Kooten en Wim de Bie al enkele tientallen jaren oud zijn, zijn ze nog lang niet vergeten! Nu nog kun je urenlang luisteren naar de cd’s uitgebracht onder de naam Het Simplistisch Verbond, of de sketches zien uit het geweldige programma Keek Op De Week, dat door velen als het creatieve hoogtepunt van het duo gezien wordt. En natuurlijk staat ook YouTube vol met sketches van de heren!

Van Kooten en De Bie staan voor mij op eenzame hoogte qua sketches en teksten. Draadstaal kwam daar een aantal jaar geleden dicht in de buurt, Koefnoen zeer af en toe –maar tot nu toe heeft voor mij niemand nog maar in de schaduw kunnen staan van de grote Kees van Kooten en Wim de Bie!

Advertenties

2 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: