Skip to content

Remember, remember, the fifth of November…

Zoals de kop van dit stuk al verraadt, is het geschreven op vijf November. In 2013, voor de referentie, mocht dat nodig zijn. Maar wat is er zo bijzonder aan de vijfde van November?
tumblr_mihsb8dgKR1roheulo1_250
Op de vijfde van November (let op, November wordt in de Nederlandse spelling nooit met een hoofdletter geschreven. In de Engels/Amerikaanse spelling echter wel, dus die houden we aan!) versloeg Alexander de Grote het Perzische leger in de Slag bij Issos, in het jaar 333 voor Christus.
Ook versloeg de schaker Bobby Fischer in Reykjavik, IJsland, de rus Boris Spasski en werd daardoor wereldkampioen. Dit gebeurde in 1972.

Guy Fawkes, t’was his intent to blow up King and Parliament.

Maar waar ik het vooral over wil hebben gebeurde op vijf November van het jaar 1605 en staat bekend onder de naam Gundpowder Plot, oftewel Buskruitverraad.
Klinkt bekend? Dat kan! Want in Engeland wordt hier elk jaar nog aan teruggedacht tijdens Guy Fawkes Day!

Maar wat gebeurde er dan op die vijfde november in 1605? In die tijd zat James I op de troon en James I was protestant. Nu was 1605 niet zo’n heel erg stabiele tijd om protestant te zijn, want die lagen voortdurend met de katholieken overhoop. Nu was er een groep samenzweerders, onder leiding van Robert Catesby, die door een bom onder het paleis van Westminster te plaatsen in één klap (letterlijk en figuurlijk) van de protestantse koning, zijn familie en het liefst ook nog wat van de aristocratie af wilde zijn.
Guy Fawkes was de aangewezene de aanslag te plegen.

Het plan was klaar en in de kelders onder het Paleis van Westminster werden voorzien van buskruit.
Op 26 Oktober kreeg een goede vriend van Fawkes, een katholieke Lord, een brief waarin hij gewaarschuwd werd niet naar het paleis te komen.
Naar aanleiding van de waarschuwing werden de kelders doorzocht en het buskruit gevonden.
De samenzweerders werden op 27 Januari 1606 ter dood veroordeeld en vijf dagen later, op de 31e, opgehangen en gevierendeeld.
Lewes_Bonfire,_Guy_Fawkes_effigy
Vandaag de dag wordt er elk jaar op vijf November vuurwerk afgestoken en Guy Fawkes-poppen van stro verbrand in vreugdevuren. Ter herdenking aan het verijdelde complot.
Anonymous_at_Scientology_in_Los_Angeles
Tegenwoordig is Guy Fawkes in de populaire cultuur veel terug te vinden. In de graphic novel V For Vendetta, van David Lloyd en Alan Moore bijvoorbeeld, wordt dit masker gedragen door hoofdpersoon ‘V’. Op het internet staat de hackersgroep ‘Anonymous’ er om bekend deze maskers te dragen.

Remember, remember the Fifth of November
Gunpowder, Treason & Plot
I know of no reason why the Gunpowder Treason
should ever be forgot.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: