Skip to content

Voor Eens En Altijd

Het Sinterklaasfeest wordt al honderden jaren gevierd in Nederland. Desondanks zijn er al enkele tientallen jaren jaren steeds meer mensen tegen Zwarte Piet
3043677947_bc27a44993
Zwarte Piet is fout, kwetsend en moet daarom verboden worden. Net zoals met moorkoppen/negerzoenen zijn er ook over de knechtjes van Sinterklaas mensen behoorlijk op hun tenen getrapt.

De bezwaren zijn als volgt: Zwarte Piet is racistisch. Zwarte Piet is zowel qua huidskleur en als ‘knecht’ kwetsend voor mensen met dezelfde huidskleur. Of dezelfde pot verf. Het is maar welk excuus het makkelijkst is.

Maar behalve dat Zwarte Piet als Moorse knecht, begonnen zou zijn, zijn er ook nog vele andere origin-stories.
De bekendste is wel dat Zwarte Piet zwart is, omdat hij door de schoorsteen naar binnenkwam. Niets mis mee toch? Daarnaast is Piet nou niet meteen een naam voor iemand van negroïde afkomst.
Een andere verklaring is dat Zwarte Piet een demon is, die als straf als hulp van St. Nicolaas goede daden moet verrichten. Dat bewijst ook waarom er zoveel zijn. En waarom ze zwart zijn. Niet omdat ze uit Afrika komen, maar omdat ze eerst in de hel hebben liggen bakken. En de goed/kwaad symboliek heeft altijd wit en zwart als tegenovergestelde kleuren gebruikt.

Zwarte Piet, neger of niet? Dat lijkt me nou een perfecte opvolger voor Henk Westbroek’s ‘Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet’.
Zelf denk ik dat niemand het ook maar een ruk uitmaakt wat de afkomst van Zwarte Piet is. Maar omdat er iets is om over te zeiken, gaat men dat ook massaal doen. Alsof we niet in een crisis zitten.
Want dat is het wel. Terwijl Rusland langzamerhand zijn ware aard laat zien, in een jaar waarop de banden aangehaald zouden moeten worden, en Nederlandse ambassadeurs mishandelt, denkt men hier alleen maar aan het goed of fout zijn van Zwarte Piet.

Het land is te klein als met Zwarte Piet racistisch vindt, maar tegelijkertijd zit men straks met de Olympische Spelen in Rusland wel gewoon met een uitgestreken smoel op de tribunes, of neemt men deel alsof er niets aan de hand is.

Prioriteiten. Daar heeft Nederland het tegenwoordig erg moeilijk mee. En laten we gewoon voor eens en voor altijd dat hele Sinterklaasfeest afschaffen. Want daar zijn we toch allemaal nu wel te oud voor!

Advertenties

1 reactie »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: