Skip to content

Ruzie om Obamacare zorgt voor ‘shutdown’

Het klinkt als emergency strategy in een film, alle overheidsgebouwen dicht. In Amerika is het werkelijkheid. En niet voor de eerste keer.
shutdown-568x350
Voor het eerst sinds 1995 zijn alle overheidsgebouwen gesloten. Musea, monumenten, het Curiosity-programma op Mars is op stand-by gezet… Waarom? Omdat partijen het niet met elkaar eens zijn. De Republikeinen en Democraten konden het niet eens worden over Obamacare, President Obama’s zorgwet. En daarom besloten ze tot een ‘shutdown’. Een situatie waarbij de federale overheid alle ‘niet essentiële’ overheidstaken stil moet leggen. Werknemers hoeven niet naar hun werk te komen, of worden wel verwacht maar krijgen niet betaald, zoals de politiebewaking in New York bij het Congres. De New York Times plaatste een overzicht met de gevolgen van de shutdown.
Kortom, in principe ligt het hele land plat.
557517
En waarom? Omdat de Republikeinen hun spreekwoordelijke achterwerk tegen de crib gooien en het invoeren van de zorgwet een jaar willen uitstellen. De wet zou oorspronkelijk vanaf 1 oktober van kracht gaan.

Amerika zit in een lastig parket qua wetgeving en het doorvoeren ervan. Je hebt de Senaat, dat overheerst wordt door Democraten. En het Huis van Afgevaardigden, dat overwegend uit Republikeinen bestaat.
Beide partijen hebben elkaar afgelopen nacht tot de deadline wetswijzigingen aangeboden om maar niet verantwoordelijk te zijn voor de shutdown.
557315
Aan de Republikeinse kant zijn ze blij, de shutdown wordt als een groot verzet gezien tegen de regering van President Obama. De Democraten zien het als een opzettelijke daad om de wet tegen te houden. Ironisch genoeg is de wet wel gewoon van start gegaan.

Hoe het verder gaat is nog afwachten. Zeker is wel dat beide partijen de shutdown niet te lang willen laten duren. Dat is ook niet verstandig, zeker niet met wanneer Republikeinen en Democraten op 17 oktober weer tegenover elkaar moeten komen te staan, om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen.

Spannende tijden dus in de Amerikaanse politiek. Volg jij het een beetje? En aan welke kant sta je?

Noot: Bij het schrijven van dit artikel is informatie gebruikt van NRC.nl. KLIK en KLIK.
Foto’s komen van NOS.nl en NRC.nl

Advertenties

1 reactie »

  1. Ik probeer de Amerikaanse politiek wel een beetje te volgen, omdat ik het heel interessant vind. Tegelijkertijd wil ik ook op de hoogte blijven van de Nederlandse politiek en daar is zoveel getouwtrek dat ik dat geen moment kan ‘ontvolgen’ eigenlijk. Haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: