Skip to content

De W van Watte(n)?

Er hing een gezonde spanning toen op vrijdag 19 april Het Lied in première ging. Het Koningslied, wel te verstaan. Een lied van het volk aan de toekomstige koning.
koningslied-twitter
Het Koningslied, gecomponeerd door John Ewbank, die onder meer verantwoordelijk is voor een groot aantal Borsato-hits, en geschreven door onder andere Guus Meeuwis, Daphne Deckers en Jack Poels (van de Limburgse groep ‘Rowwen Heze’). Daarnaast mochten ook uit het land teksten in gestuurd worden, waaruit men dan een keuze zou maken. Het resultaat ziet U hier onder:

Al snel blijkt dat het nummer niet zo erg in de smaak valt bij de bevolking. De tekst is om te janken en de muziek is veel te zoetsappig. Met de clip er bij is het een wandelende Hallmark-kaart, maar wel van iemand die nooit van de Nederlandse taal heeft gehoord. Hoe erg het is, liet Wim Daniëls op vrijdagavond duidelijk zien in Pauw en Witteman.

Ook op twitter (#koningslied) ging men tekeer tegen het nummer. Terecht. Het is dan ook een draak van een nummer, daar is iedereen het snel over eens.
Diezelfde vrijdagavond zitten John Ewbank en Marco Borsato bij artiestenvlo Matthijs van Nieuwkerk. Daar trok Ewbank zich luidkeels niets van de kritiek aan en komt met het zwakke excuus dat ‘iedereen zijn eigen smaak heeft’ en hoopt dat over smaak niet te twisten valt. Mafketel. Over smaak moet je juist twisten!

De verbroedering van Nederland was gelukt, maar niet zoals de makers van Het Koningslied gehoopt hadden. Dit was ook de conclusie van John Ewbank, die zaterdagavond het lied terugtrok. Hij was alle kritiek zat en had zelfs bedreigingen naar zijn hoofd geslingerd gekregen via online media. Nu ben ik enorm blij dat de bagger die men ‘Koningslied’ durfde te noemen niet meer officieel zal worden voorgedragen, maar een man bedreigen is toch weer enorm laf.

Alternatief?
Nu dat lied uit de weg is, zit men echter wel met een probleem. Wat wordt dán het koningslied?  Z-artiesten als Dries Roelvink en Johan Vlemmix staan er al klaar voor. Maar willen we dat dan? NEEN, ZEG IK U!
Het beste alternatief voor mij komt uit Utrecht en is gemaakt door twee studenten:

Zo, en nu hou ik op over dat koningslied. Drie dagen alleen maar koningslied-tweets voorbij zien komen. Ik ben er klaar mee. kBye.

Advertenties

1 reactie »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: