[Recensie] ‘Ruby Sparks’ (2012)

Calvin Weir-Fields (Paul Dano), een jonge schrijver, raakt na zijn debuut in een impasse. Qua werk, maar ook privé. Zijn vriendin gaat weg en zijn beste en enige vriend is tegelijkertijd zijn broer. Wanneer Calvin droomt over een jonge vrouw (Zoe Kazan) begint hij die dromen op papier te zetten en begint hij aan een manuscript over het droommeisje, dat hij ‘Ruby Sparks’ noemt. Wanneer Calvin op een ochtend wakker wordt, staat Ruby in zijn keuken een ei te koken…
tumblr_m8gxr9VVcI1qddrqro1_500_large
Zo begint ‘Ruby Sparks’. Geschreven door Zoe Kazan, die tevens de rol van Ruby op haar schouders neemt, en geregisseerd door Jonathan Dayton & Valerie Faris. Het regisseurskoppel dat ook verantwoordelijk was voor de feelgoodfilm ‘Little Miss Sunshine’.
Kazan en Dano hebben vanaf hun eerste scene samen een chemistry die van het scherm spat. Dano, als nerdy schrijver brengt een soort natuurlijke awkwardness, terwijl Kazan juist springerig en vrolijk is, brengt dat een mooie balans..

Maar al snel komen er scheurtjes in het prille geluk van Calvin en Ruby.  Dingen waar Calvin zich aan stoort bij Ruby probeert hij via zijn typemachine op te lossen. Ondertussen maakt Calvin zich zorgen over de ethische kwesties die zijn creatie met zich meebrengt. Tot hoever mag hij ‘zijn’ Ruby sturen? Calvin’s broer Harry (Chris Messina) ziet de ‘mirakelcreatie’ van zijn broer veel als een grap en zijn ontmoeting met Ruby, wetende dat ze niet ‘echt’ is, is dan ook erg leuk om te zien.
Ook leuk is de bijrol van Antonio Banderas als de vriend van Calvin’s hippie-moeder.

Maar Kazan en Dano zijn toch de ruggegraat van de film. Ook de meer duistere scenes richting de ontnoping van de film zijn enorm goed gedaan. De wanhoop, het obsessieve schrijven van Calvin om Ruby te ‘controleren’ terwijl zij daar tegen vecht, wordt enorm sterk weergegeven. Zo sterk dat je af en toe denkt dat je eigenlijk naar een romantische comedy zit te kijken. Juist die duisternis –hoe ver kun je gaan- die toch nooit ver ligt geeft de film die extra lading die ‘m interessant maakt.

’Ruby Sparks’ is een erg leuke film. Misschien niet zo goed als Little Miss Sunshine, maar alsnog enorm vermakelijk!

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Eva schreef:

  Ik las deze tip laatst ook al ergens, wil hem erg graag zien!

 2. ikbenirisniet schreef:

  Inderdaad niet zo goed als Little Miss Sunshine, vond ik ook. Maar nog steeds heel leuk om te zien! Ik vond die typemachine ook zo mooi.

 3. polkadotflying schreef:

  Jaaa hij lijkt me leuk, ga hem zeker kijken 😀

 4. Jane Doe schreef:

  Heb heeeel toevallig vandaag nog Little Miss Sunshine gedownload (ga ik kijken voor de 2e keer) en Ruby Sparks heb ik 2 dagen geleden gedownload. Ben zeer benieuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s