Skip to content

Wie het laatst lacht…

Humor – De glimlach van iemand die weet hoe weinig er te lachen is.

Sommigen hebben de lachers op de hand met een makkelijk grapje, ander humor schijnt meer door in het verhaal dat verteld wordt. En anderen zijn gewoon totaal niet grappig; ik heb het natuurlijk over cabaretiers.
111091247_df6d4902cd
Wat is een goede cabaretier? Ik zou het niet kunnen zeggen. Humorloze mensen zouden zeggen dat het smaak is. Maar dat soort mensen vinden Guido Weijers leuk. Of het enorm slechte gewauwel van een Jan-Jaap van der Wal.

‘Dat is jouw mening’, zal een veelgehoord argument zijn. En misschien is dat ook wel zo. Maar het zet wel te denken: waarom vindt men sommige cabaretiers beter dan andere?
Een deel van deze vraag wordt opgelost door het verschil in humor tussen mensen. Het niveau –Guido Weijers, bijvoorbeeld, moet het hebben van de makkelijke grappen, die je vaak al van mijlen ver ziet aankomen.  En daarbij ontsnapt hem af en toe een ‘oeh’-grap. Zo eentje waarvan je aan zijn gezicht kunt afzien dat hij over het randje is geweest. Maar waar toch om gelachen wordt.

Anderen houden niet van Youp van ‘t Hek en geven als veelgehoord argument dat hij in herhaling valt, dat hij steeds dezelfde onderwerpen herkauwt. Als kenner van de meeste shows van Youp, kan ik dat ronduit beamen. MAAR de kracht van zijn shows zit niet in de herhaling, het zit in de rode draad. Die rode draad zorgt dat elke show toch anders wordt, hoe vaak de ‘burgelijkheid’ ook wordt aangepakt, bijvoorbeeld.

Maatschappijkritisch cabaret. Dat vind ik leuk om te luisteren. Oude shows van Wim Kan, bijvoorbeeld. Maar ook Theo Maassen, die vooral in zijn laatste show een enorm goede lijn weet te schetsen in ‘domme’ en ‘slimme’ grappen en dat afzet tegen de huidige maatschappij en hoe hij in het leven staat. Waar Maassen in zijn oude shows nog oorlog voerde tegen de wereld en tegen zichzelf, is zijn kijk rustiger geworden, hoewel hij nog uitstekend het absurdisme van de mensheid in de spotlight zet.

Nog meer maatschappelijk engagement is terug te zien bij Javier Guzman, een andere cabaretier waar ik nog steeds graag naar luister/kijk. In zijn eerste avondvullende show ‘Ton Zuur’ stelt hij bijvoorbeeld de onverschilligheid en vereenzaming van de samenleving aan de hand doormiddel van een man die twee jaar dood in zijn appartement heeft gelegen voordat hij gevonden werd.

Cabaretiers waar ik dan weer helemaal niet van houd zijn de eerder genoemde Van der Wal en Weijers. Maar ook Freek de Jonge, die door het programma DWDD op handen gedragen wordt.
De Jonge is qua inhoud een prima cabaretier, maar buiten het theater heeft hij een dermate hoge pet van zichzelf op dat het bijna triest wordt. Waar andere cabaretiers de spot met zichzelf en hun publiek drijven op gebied van humor of intellect laat De Jonge telkens doorschemeren dat hij daadwerkelijk beter is dan alles en iedereen. Wat zeg ik, doorschemeren? Elk moment dat hij maar even in de media verschijnt schreeuwt hij het van de daken.

Wat is humor en wat niet? Dit antwoord ligt helaas bij de theaterganger/tv kijker zelf. Helaas, omdat er zo ook enorm veel zooi als humor bestempeld wordt. En dat moeten we niet willen, toch?

Advertenties

6 Comments »

  1. Ik heb het vooral niet op cabaretiers die schunnige praat verkopen waar alleen maar om gelachen wordt omdat het over poep en plas gaat, niet omdat het echt grappig is. Maarja, vind nog maar eens een cabaretier die dat helemaal niet doet.

  2. Youp is echt mijn favoriet wat dat betreft, maar ik kan ook enorm lachen om Jochem Myjer (al noemt die zichzelf komiek?) Ik denk toch dat het ergens met smaak te maken heeft, want de één vind ik leuk en de ander weer helemaal niet. Er bestaat niet zoiets als ‘grappig’ en dat iedereen het er mee eens is. Vooral met cabaret, juist omdat er dan altijd grappen gemaakt worden ten koste van iemand en die zal dat wel niet kunnen waarderen, lijkt mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: