Skip to content

De klok tikt door

December, de maand is haast een synoniem voor feest. Kerstfeest, Sinterklaas, Chanoeka, Oud en Nieuw… noem maar op. Maar het is ook een tijd van stilstaan bij het afgelopen jaar – en verder kijken naar jaren die wellicht nog komen.
798_414076385329071_912083616_n_large
Dit jaar is pijlsnel gegaan. Tenminste, dat gevoel heb ik. En als november begint gaat het alleen nog maar sneller. Het is nu net december en as if on cue heeft het afgelopen weekend voor het eerst gesneeuwd. Ook de winkels liggen weer vol kerstkransjes, kerstengelen, engelenhaar, kerstmutsen, kerstkaarten, kerstballen en andere dingen waar je ‘kerst’ voor kunt zetten. En dat terwijl de pepernoten en chocoladeletters nog nauwelijks de schappen verlaten hebben. Bomen worden opgezet en versierd met van zolder gehaalde slingers en ballen en die ene kerstengel met maar één vleugel.

Ook komt er weer een Serious Request-week aan, gevolgd door de Top2000 tot aan het eind van 2012. En iedereen zal weer toosten met glazen champagne, oliebollen naar binnen duwen alsof het niets is en zich verliezen in allerhande gezelschapsspelletjes. Voornemens zullen worden uitgesproken en in het gunstigste geval nog een week lang onthouden worden. Familie zal worden gebeld en telefoonnetwerken liggen plat.

En dan is het 2013. Een jaar waarvan de bijgelovige de stuipen krijgt en zich zal indammen met allerhande onzin uit zweeftevenwinkels. Een jaar waarin er weer voldoende ruimte is voor nieuwe slechte televisieprogramma’s waarin zogenaamde ‘sterren’ van allerhande dingen afspringen of door diverse dingen heen gaan zakken ter vermaak van de simpele ziel.

Maar misschien ook een jaar waarin men eindelijk beseft dat democratie geen middel is maar een doel en men gewoon ouderwets hard gaat optreden tegen uitschot dat een grensrechter het ziekenhuis intrapt, waar deze uiteindelijk komt te overlijden. Geen slappe TBS-excusen meer, maar gewoon keihard op water en droog brood tussen vier muren. Met voorafgaand natuurlijk een terechtstelling op een daarvoor beschikbaar gesteld dorpsplein, waar de plaatselijke groenteman zijn rotte tomaten ter beschikking stelt.

Of misschien gaan we nu iets te ver terug. Een feit blijft dat 2013 een hoop mogelijkheden biedt.
Misschien wordt het wel hét jaar waarin iemand een genezing vindt voor kanker of aids. Misschien beseft de mensheid massaal dat een programma als The Voice of Boer Zoekt Vrouw IQ-verlagende zooi is.
Een mens mag hopen, nietwaar?

Maar het meest voor de hand ligt toch wel dat we gewoon verder gaan waar 2012 ophield. Met een kater van de vorige avond en de stank van vuurwerk in je jas. En de geur van zelfgebakken oliebollen die nog weken in de gordijnen hangt.
En dan kom je na de feestdagen op je werk, waar een collega vraagt hoe het gaat. En met de Maya-kalender indachtig haal je diep adem en zeg je berustend: We leven nog.

Advertenties

5 Comments »

  1. Ik dacht even ‘we gaan niet nu al beginnen met terug blikken he?’ maar nee! Het was een leuk stukje! Ik ben het met je eens en ook weer niet, en vooral benieuwd wat er voor nieuws te lezen is in 2013! 🙂 En nu eerst feest vieren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: