Skip to content

Fair Huxley: “We zijn klaar om de wereld in te stappen”

Op 1 november mocht de band Fair Huxley hun allereerste EP, getiteld Comic Sense, presenteren tijdens het Musicspotter Presents in Amsterdam. Fair Huxley bestaat uit Karlijn Dado (leadzang, keys), Freek Verhulst (keys, zang) en Thijs Verhulst op drums.

Hoe het begon
Het was puur toeval dat Karlijn en Freek elkaar muzikaal ‘vonden’ in de aula van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. En dat allemaal door een Radiohead-nummer. “We raakten aan de praat en kwamen al snel van elkaar te weten dat we beide iets met muziek hadden, en dat was interessant. Enkele weken later kwamen we bij elkaar in de projectgroep terecht en zo hingen we steeds meer met elkaar rond.”
Aan het eind van dat jaar, tijdens een project in Dublin, ontstond er een echte vriendschap en werd het idee voor Fair Huxley geboren.

Brave New Band
480417_382804188462570_799579471_n522361_382802538462735_2030897070_n
Zowel Freek als Karlijn waren beiden al met muziek bezig. Karlijn als singer/songwriter, onder de naam Apollo’s Chaselight, en Freek zat in verschillende (cover)bandjes. “We wilden allebei iets maken waar we trots op konden zijn.” Na veel gestoei, en een poging tot een folk-bandje, ontstond uiteindelijk de sound en naam van Fair Huxley.

De naam Fair Huxley heeft een vrij ingewikkelde oorsprong. En die naam is eigenlijk te danken aan de Britse elektronische band Friendly Fires, waar Freek en Karlijn allebei fan van zijn. Het in 2011 uitgebrachte album Pala verwijst naar een naam uit een boek van de schrijver Aldous Huxley, onder andere bekend van zijn utopieën als Brave New World. “Op een wilde dag kwamen we met de naam “Fair Huxley’’. Waarom weten we zelf eigenlijk ook niet. Het slaat ook niet direct op Aldous Huxley. Stiekem klinkt het misschien gewoon fijn.”

Inspiratie
Voor hun muziek hebben Karlijn en Freek inspiratie opgedaan bij veel verschillende bands. Bijvoorbeeld de Amerikaanse electronische band Passion Pit. Een belangrijk bandje voor Karlijn. “Passion Pit is voor mij een reden waarom ik überhaupt elektronische muziek begon te luisteren.”
Ook het tweede album (IIII III I) van de Nederlandse Indiepop-band Hit Me TV is een inspiratiebron geweest.

De derde man
533578_382803955129260_1260418716_n

Tot dan toe is Fair Huxley een tweekoppige band. Met muziek die hun oorsprong heeft in het elektronische, is een grote band ook niet nodig. Behalve als je live wil spelen. “We besloten dat we liever een persoon in de band hadden dan een drumcomputer.” En zo kwam Thijs Verhulst, jongere broer van Freek, bij Fair Huxley. “Nu hoort hij gewoon bij ons. Dat is er zo stiekem ingeslopen. We kunnen niet meer zonder!”

Ontvangst

De ontvangst van debuutsingle Sun Mirror, alweer zes maanden geleden, was positief. De single werd bij diverse radiostations als GlowFM en HastalapastaFM gedraaid en de geluiden waren positief. De single doet qua geluid denken aan een 90’s Trance-nummer en belooft veel goeds.

”Misschien kunnen we hier trots op worden”
Sun Mirror was voor de band ook meteen het moment waarop het gevoel sterker werd dat dit avontuur iets moois zou kunnen worden. “Ik denk dat dat het moment geweest is waarop ik een kneuterige, vlug in elkaar gezette versie van ‘Sun Mirror’ naar Freek mailde. Ik had er wel een goed gevoel bij en Freek werd meteen enthousiast. Hij ging direct aan het werk om iets met het arrangement te doen en hoe groter dat liedje werd, hoe enthousiaster we werden. Hoewel ik vanaf het begin van onze samenwerking ook al een bijzonder gevoel had. Een gevoel dat ik nooit eerder bij muziek maken had: misschien kunnen we hier trots op worden.” vertelt Karlijn.

Toekomst

In de toekomst wil Fair Huxley vooral hard werken aan hun liveset en veel podiumervaring opdoen. “We willen ons voorstellen aan nieuwe mensen die ons nog niet kennen en kijken hoe zij ons ontvangen. We zijn klaar om de wereld in te stappen. Je moet het beste van jezelf laten zien. Dat gaan we proberen.”

De EP ‘Comic Sense’ is voor €6,- te verkrijgen via de Facebook-pagina van Fair Huxley. Vanaf vrijdag 23 november is de EP ook via iTunes en Spotify te verkrijgen.

Advertenties

5 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: