Enkele Briljante Soundtracks

457923185
Muziek kan een film maken of breken. Er zijn zelfs gevallen waarbij de muziek de film ontstijgt. Hieronder een overzichtje van soundtracks die je gewoon een keer geluisterd moet hebben. Omdat ik de Lord of the Rings soundtracks al eens eerder heb behandeld, staan die er niet tussen.

—————————————————————————————————————————————–
Hans Zimmer, Elton John – The Lion King
564

De muziek voor één van de bekendste Disneyfilms. Iedereen kent natuurlijk de bekende meezingers als ‘Hakuna Matata’ en ‘Can You Feel The Love Tonight’. Maar ook het instrumentale werk mag er zijn! Een adembenemend ‘To Die For…’, is één van de redenen dat de stormloop-scene zo indrukwekkend is. Of het rustige ‘This Land’ en ‘Under the stars’ met zijn triomfantelijke einde, onder Simba’s confrontatie met Rafiki, zijn visioen van zijn vader en de ‘terugtocht’ naar Pride Rock. Ook ‘King of Pride Rock’, mag niet vergeten worden, waarin Simba de troon betreedt en de film afgesloten wordt met een reprise van ‘Circle of Life’.

James Newton Howard – King Kong
946

De muziek bij de Jackson-verfilming uit 2005 van Newton Howard is zowel op actiegebied als op rustige momenten een lust voor het oor. Hoogtepunten op de cd als ‘Defeat Is Always Momentary’ en ‘Last Blank Space On The Map’ lijken echter snel vergeten tegenover een kippenvel-bezorgende finale van wel zes nummers lang. In ‘The Empire State Building’, waar Kong zich schrap zet tegen de dubbeldekkers als de vijf nummers die volgen (‘Beauty Killed The Beast (pt. 12345) zit enorm veel spanning en emotie die zelfs zonder beeld nog binnen dringen.

Alan Silvestri – Forrest Gump
ForrestGumpScoreCD
De score van de film met Tom Hanks over Forrest, die ondanks zijn geestelijke beperking er toch in slaagt bij verschillende grote Amerikaanse evenementen te verschijnen en uiteindelijk geluk vindt bij zijn jeugdvriendinnetje Jenny. Alan Silvestri heeft hier een enorm luisterbare en leuke score voor geschreven. Enkele mooie tracks zijn ‘Run Forrest Run’, ‘That’s My Boat’, en ‘Suit From Forrest Gump’. Enige minpuntje is dat de tracks soms iets te kort zijn.

Michael Giacchino – UP
up
Je kunt Giacchino misschien wel kennen als componist voor de Mission Impossible-films. Maar ook voor de amimatiefilm van Disney & Pixar ‘Up’. Deze film is een voorbeeld dat muziek de film soms wel eens kan overstijgen. Neem bijvoorbeeld de iets meer dan vier minuten durende track ‘Married Life’, onder een montage, aan het begin van de film. Hierin hoor je ook een van de thema’s die enorm mooi en droevig terug komt in ‘Stuff We Did’. Ook de actietracks zitten enorm goed in elkaar. Neem bijvoorbeeld ‘The Small Mailman Returns’, of het vastberadene ‘Memories Can Weigh You Down’. Oh ja. Giacchino heeft ook nog de muziek voor de serie LOST gecomponeerd.

Angelo Milli – Seven Pounds
Seven Pounds
De score voor Seven Pounds, een enorm goede film met Will Smith, waaruit blijkt dat de acteur toch meer kan dan alleen actie, komedie of een mix van beide. En een erg mooie soundtrack!
De score begint met ‘Seven Days, Seven Seconds’, een erg mooie track met pianospel, De mooiste track, en het emotionele hoogtepunt van de score, is ‘Requiem’. De donkere toon van het nummer, gecombineerd met strijkers maakt het tot een kippenvelnummer. Als laatste de titeltrack, ‘Seven Pounds’, die onder de aftiteling klinkt. Weer mooi pianospel.

Hans Zimmer- Inception
Cover
Nog een Hans Zimmer-score. Nu van Christopher Nolan’s Inception. Ook hier zijn weer enorm veel goede (actie)nummers te vinden. ‘We Built Our Own World’ en het aansluitende ‘Dream Is Collapsing’ geven al goed de toon van de film aan. In deze track is voor de ‘oplettende luisteraar’ ook een stuk van ‘Je Ne Regrette Rien’ van Edith Piaf verwerkt. Van een heel ander kaliber is de uptempo actietrack ‘Mombassa’, met snelle strijkers en harde percussie. Andere memorabele tracks zijn ‘Dream Within A Dream’ en ‘Waiting For A Train’. De soundtrack sluit af met het nummer ‘Time’, waarin alle grote thema’s nog eens terugkomen.

Alan Silvestri – Back To The Future (trilogie)
a

Hierbij pak ik enkele nummers van de scores voor alle drie de films, want om ze alle drie te behandelen, daar zou een heel apart blog voor nodig zijn!
Te beginnen bij het overbekende thema ‘Back To The Future’. Een thema dat zich, naar mijn mening, toch wel in het rijtje Star Wars, Jurassic Park en Harry Potter mag scharen.
Tunnel Chase’ is een voorbeeld van een actietrack aan het einde van BTTF-2. Dit deel bevat veel snelle tracks, terwijl deel 3 het op plekken iets rustiger aan doet. Zoals bijvoorbeeld in ‘Goodbye Clara’, of het romantische ‘The Kiss’. In ‘Double Back’ komt het Western-thema van de film goed naar voren. Het hoofdthema voor de derde film is iets anders dan voor de eerste twee films, hoewel het dezelfde stijl doorvoert.

Klaus Badelt – The Time Machine
timemachine

Ter afsluiting en om in de tijdreis-sfeer te blijven dan nog de score van Klaus Badelt (Pirates of the Caribbean, met Hans Zimmer) voor de film The Time Machine, uit 2002. De film is gebaseerd op het boek van H.G. Wells en geregiseerd door diens (achter?)kleinzoon Simon Wells.
De openingstrack ‘Professor Alexander Hartdegen’ begint rustig en optimistisch. Wanneer Hartdegen door de dood van zijn verloofde gedreven wordt om het verleden ongedaan te maken bouwt hij een ‘Time Machine’, een track die later vol en bombastisch terugkeert in ‘Time Travel’.
De hoofdpersoon reist naar de toekomst om zo uit te vinden waarom die niet veranderd kan worden. In een toekomst waar de maan op breken staat door kolonisatie raakt hij buiten bewustzijn (‘I Don’t Belong Here’) en wordt 80,000.000.000 jaar in de toekomst wakker. Daar wordt hij door de ‘Eloi’, een primitief volk verzorgd. Het Eloi-thema doet een beetje Afrikaans aan. Het laatste deel van de score is veel actie, zoals tijdens ‘Morlocks Attack’, of de finale ‘What If?
De score eindigt met een mooi ‘all is well’-nummer ‘Godspeed

Zo. Dat waren aardig wat goeie soundtracks! Natuurlijjk zijn er veel meer awesome scores. Ik had ook in het begin twintig albums gepland, maar anders werd het zo’n lange lijst..!

Advertenties

8 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Daan Kusen schreef:

   Die is expres weggelaten! Net als Jurassic Park, Star Wars, Harry Potter e.d. Dat zijn klassiekers waarover al zoveel gezegd is..!

   1. lauradenkt schreef:

    Ah oké, that makes sense! 🙂

 1. Lisa schreef:

  Hoewel ik de helft van de films in je lijstje heb gezien, staat me eerlijk gezegd alleen die van – hoe kan het ook anders? – The Lion King me bij :’) Oh ja, en het nummer van Edith Piaf in Inception, maar daar hoefde je niet voor op te letten, je werd ermee om je oren geslagen 😛

  1. Daan Kusen schreef:

   I know! Haha dat was ook ironisch bedoeld! Zal wel ff aanhalingstekens bij ‘oplettende luisteraar’ zetten 😛

 2. Femke Blogt schreef:

  Ik ben zooo slecht in het onthouden en herkennen van sountrackmuziek..zou niet verder komen dan The Lion King of Titanic. (Dat dan nog wel) Sommige vrienden van mij kunnen zo de melodie van The Godfather laten opneurien, of hoeven maar drie noten te noemen en ze roepen een random film waaruit het komt, maar nou, bij mij blijft het dus op een of andere manier niet plakken, al die instrumental deuntjes.

 3. meiryems schreef:

  The lion king…. Ware liefde tussen mij en die film

 4. Ah ja, soundtracks, zitten goede tussen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s