Films die je echt een keer moet zien

Omdat ik al sinds woensdag een aardig stevige griep te pakken heb, was het (naast slapen en hoesten) ook een goed moment om eens een paar goede films en documentaires te (her)zien. Een aantal heb ik verzameld en in een willekeurige volgorde neergezet!

1. Back To The Future (I, II en III)

Deze filmreeks met Michael J. Fox en Christopher Lloyd als Marty McFly en Doc Brown is awesome.
Ook als je niet van Science-Fiction houdt zit er genoeg actie en humor in. De films die uitgebracht werden in 1985, 1989 en 1990 zijn klassiekers geworden en hebben de DeLorean DMC-12, die faalde op de automarkt, tot een cultstatus verheven.
DEEL 1
DEEL 2
DEEL 3

2. Sunset Boulevard (1950)

De film met de legendarische slotzin ‘And now, Mr. DeMille, I’m ready for my close-up’. En de al even zo bekende quote ‘I am big, it’s the pictures that got small!’
Oftewel het verhaal over scenarioschrijver Joe Gillis en vergeten stille filmster Norma Desmond. Verfilmd door Billy Wilder met Gloria Swanson als Desmond en William Golden als Gillis. Let ook meteen op het openingsshot vanuit het zwembad. Nu misschien niet heel spectaculair meer, maar toen uniek. Deze film van Wilder was in de 50’s ook vrij controversieel, vanwege de kritiek op de situatie in de filmwereld en specifiek bij Paramount Studio’s.
TRAILER

3. Titanic

En dan heb ik het niet over de film uit 1997. Gelukkig niet, zelfs. Ik heb het over meerdere documentaires die in de loop der jaren zijn verschenen. Te beginnen bij één van de laatste, waarin regisseur James Cameron met een team van experts het ‘ultieme forensisch onderzoek’ uitvoert.
Ook de moeite waard zijn de al wat oudere documentaires, waarin overlevenden herinneringen ophalen aan de reis en vooral aan die nacht van 14 op 15 april 1912.
Aanrader is ‘Titanic: Death of a Dream’ uit 1994. Is in zijn geheel op Youtube te vinden. En ‘Last mysteries of the Titanic’, waarin er met een camera dieper het schip in gegaan dan ooit tevoren.

4. Simon (2004)
1146660389
Een Nederlandse film uit 2004 met Cees Geel, Marcel Hensema, Nadja Hüpscher, Johnny de Mol (jr.) en nog meer bekende en onbekende Nederlandse namen. Een film over vriendschap, over dood, maar vooral over het leven. Erg veel humor, ook mooie stille scene’s en natuurlijk mag naakt niet vergeten worden. Het is immers een Nederlandse film! Geweldig spel van Geel en Hensema.
TRAILER

5. Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

Van de twee Sherlock Holmes-films met Downey Jr. als Holmes en Jude Law als Dr. Watson vind ik deze de beste. En dat ligt voornamelijk aan Dr. James Moriarty, de aartsvijand van Holmes. Zoals ik al  eens eerder schreef, is Moriarty mijn favoriete bad guy uit de Holmes-serie. Net zoals ik dat heb bij Blofeld in de James Bond serie.

6. Grizzly Man (2005)

Deze documentaire van Werner Herzog uit 2005 gaat over het leven en de dood van filmmaker en berengek Timothy Treadwell en zijn vriendin. De film bestaat grotendeels uit zijn eigen materiaal, dat bewaard is gebleven en interviews met familie of bekenden. Treadwell en zijn vriendin zijn in 2003 in Alaska door een beer gedood. Treadwell spendeerde 13 zomers in het Katmai National Park and Preserve, in Alaska. Treadwell geloofde dat de beren hem zouden vertrouwen. Over het algemeen werden Treadwell’s acties door de directies van de reservaten als ‘een gevaar voor zowel zichzelf als de beren’ beschouwd.
TRAILER

7. The Count of Monte Cristo (1934)

Weer een zwart-wit film. Nu een verfilming van het boek van Alexandre Dumas, de man die vooral bekendheid kreeg om ‘De Drie Musketiers’.  Robert Donat speelt de rol van Edmond Dantès. Memorabel is de ‘find your own tree’-scene.
TRAILER

8. Les Misérables (2000)
27733
Een mini-serie die ook op dvd is verschenen van een van mijn favoriete boeken ever, met rollen voor Gérard Depardieu (Jean Valjean) en John Malkovich (Inspecteur Javert). Volgt vrij goed het meer dan 1200 pagina’s tellende epos van Victor Hugo. De film is Franstalig gesproken, maar daar let je na een paar minuten nauwelijks meer op. Erg goed geacteerd.
TRAILER

9. V For Vendetta (2005)
2006-v-for-vendetta
Een film uit 2005 met Hugo Weaving (Matrix, Lord of the Rings) als gemaskerd terrorist in een dystopisch Engeland in een nabije toekomst, en Natalie Portman als Evey Hammond. Naar de graphic novel van dezelfde naam door Alan Moore & David Lloyd. Deze film zette mij aan tot het kijken van de eerder genoemde Count of Monte Cristo. De film komt van de makers van The Matrix en dat is hier en daar zeker te herkennen. Zeker een aanrader, vol goede quotes en spectaculaire scenes.
TRAILER

10. Cyrano de Bergerac (1990)
tt0099334
Nog een film met Gérard Depardieu. Nu in een verfilming van het toneelstuk ‘Cyrano de Bergerac‘ van Edmond Rostand. Ook weer een Franse film. Extra bijzonder aan de film is dat alles in rijm wordt uitgesproken. In de film wordt soldaat Christian verliefd op de mooie Roxane en vraagt Cyrano, befaamd dichter met een enorm grote neus, scherpe tong en nog scherper zwaard, om hulp.
TRAILER

Advertenties

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. James schreef:

  Beterschap! Back to the Future moet ik inderdaad maar eens gaan kijken, volgens mij moet dat echt awesome zijn.

 2. lauradenkt schreef:

  Oh ja, Sunset Boulevard is geweldig! 😀

 3. Dina schreef:

  Simon, daar heb ik me echt slap om gelachen en ook gehuild, super film.

 4. Isabelle schreef:

  The count of monte cristo, dat boek ligt nog ergens in de stapel van boeken die ik moet lezen. En daarna de film kijken, natuurlijk. Beterschap !

 5. Jane Doe schreef:

  Heb V for Vendetta wel 10 keer gezien. Blijft geweldig. Natalie Portman rocks!

 6. madddox schreef:

  als je liefhebber bent van literaire verfilmingen met Depardieu: Balzac (3u), Monte Christo (7u) en les Rois Maudits (8u).
  niet verkeerd, maar geen echte hoogvliegers ook naar mijn mening.
  Les Rois Maudits, de serie uit ’72 vind ik veel beter (maar moeilijk te vinden op dvd en voor een deftige prijs).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s