Welke keuze maak jij?

574461_329432570483444_1747991808_n_large
Dapper zijn, moed hebben… Literatuur en films stromen er van over.
De held die zijn of haar ondergang tegemoet loopt zodat anderen gered kunnen worden. De sidekick die zich in de baan van een kogel werpt om de held(in) te redden. Voorbeelden zat.

Maar wat is dapperheid dan? En ben je altijd dapper? Of zijn het juist beslissende momenten.
Is dapperheid zo’n sterke karaktertrek dat je er daadwerkelijk een hele afdeling mee kunt vullen als Jo Rowling deed toen ze Hogwarts en Gryffindor House creëerde?

“A hero is no braver than an ordinary man… He’s just braver five minutes longer.”

Is dat het? Dat een held iemand is die nét iets langer doorgaat waar de rest gestopt is? Iemand die de keuze moet maken tussen wat ‘juist’ is en wat ‘makkelijk’ is –en dan de juiste keuze maakt?
En heb je buiten boeken en films nog echte helden? Mensen die zonder over zichzelf na te denken dingen doen om anderen te redden?

Zijn militairen eigenlijk helden? In zekere zin wel, als ze voor de vrijheid van hun land vechten en dat uit handen van een vijand proberen te houden. Maar zijn soldaten die gaan vechten in een land waar ze in feite niets te zoeken hebben dan ook helden? Soldaten die daarheen gaan om de vrede te bewaren omdat dat toevallig ooit in een contract is afgesproken?
Dat die mannen en vrouwen dan in zo’n land aankomen en de volgende dag op een bermbom stuiten en het leven laten. Zijn dat dan ook helden? Hun dood is te betreuren, maar in feite hebben ze weinig heldhaftigs gedaan, als je er van een afstand naar kijkt.

Ander voorbeeld. Stel er is iemand onwel geworden en op het spoor terecht gekomen. Er komt een trein aan. Iemand die dan zijn leven waagt om die persoon van het spoor te halen kun je zeker een held noemen. Totdat twee weken later er ergens een doos jonge katjes uit het water wordt gevist. Dan is die held straal vergeten.

"You get to be famous for another two, maybe three weeks. But you know, in a few days, a panda bear will give birth to triplets, and we’ll all move on."

En als laatste heb je nog de standaard comic-book held. De gemaskerde man of vrouw met superkrachten die kometen tegenhoudt, bad guys bevecht en er alles aan doen om die ene geliefde uit de hand van de vijand te houden.
superman_500px

“Everybody is special. Everybody. Everybody is a hero, a lover, a fool, a villain. Everybody. Everybody has their story to tell.”

Helden. Zo nadrukkelijk aanwezig als in comic books zullen ze in de realiteit nooit worden. Maar ze zijn er wel. Mensen die de juiste keuze maken, in plaats van de makkelijke. Of het nu op politieke basis is, of juist in de sport. Een held kun je altijd zijn. Het gaat om de keuze die je maakt.

Advertenties

8 Reacties op “Welke keuze maak jij?

  1. Interessant dit. Inderdaad, dat je in de krant leest dat één of andere jongere één of andere bejaarde uit het water heeft gered, geëerd wordt door de burgemeester en een week later is iedereen het weer vergeten.

  2. Iedereen is op zijn tijd een held, of dat nou is omdat je een bejaarde helpt oversteken of opstaan na een val of iemand van het treinspoor vist als die onwel is geworden. Of het nou bekend is in heel Nederland of alleen op dat ene moment even.

  3. Ik zou willen dat we allemaal helden waren, maar ik denk niet dat iedereen het in zich heeft. Maar dat is omdat ik helden een zwaar begrip vind. Wel is iedereen in staat moedige daden te verrichten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s