Skip to content

‘Slechtheid kun je bestrijden, domheid niet’

1
Theo Maassen’s nieuwste show, ‘Met alle respect’, wordt door de pers luidkeels geprezen en trekt door het hele land uitverkochte zalen. Zo ook in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Het decor bestaat uit een houten tafel en stoel. Op de tafel staat een espresso-machine, een kan met water met een glas en er ligt een krantenartikel.
Theo Maassen is vijfenveertig en gebruikt dat als een rode draad door zijn programma. Was Maassen in zijn vorige programma ‘Zonder Pardon’ nét vader en had hij een ‘hola’ (huwelijk op loopafstand), in dit programma woont hij samen en bespreekt het vaderschap en het aanpassen aan het samenwonen met vrouw en kind.
Grappen volgen elkaar in hoog tempo op. Grappen waar je over na moet denken worden afgewisseld met de snelle, (soms) makkelijke grappen die je ook af en toe nodig hebt.
De domheid van de mensen is een andere rode draad in de voorstelling. Met een haast duivels genoegen lijkt Maassen door zijn grappen de zaal op te willen splitsen in slimme mensen en domme mensen. “Slechtheid kun je bestrijden, domheid niet.” vindt Maassen.
Ook met grappen over de PVV en Geert Wilders probeert Maassen zijn publiek steeds te testen. En, omdat het Maastricht is, is het natuurlijk ook een dankbaar onderwerp.

De voorstelling heeft geen pauze. Op ongeveer de helft van de voorstelling kondigt Maassen een pauze aan. Voor zichzelf. Dit resulteert in een kopje espresso, waarvan de geur al snel de zaal vult, en een stilte op het podium. Op een haast Toon Hermans-achtige manier weet Maassen door niets te doen toch de zaal voortdurend te laten lachen.

Natuurlijk komen ook de hardere grappen voorbij. Over bijvoorbeeld Robert M. of het misbruik in de katholieke kerk. Grappen waarbij mensen na afloop zullen zeggen: ‘Was dat nou nodig?’ Ja, dit was inderdaad nodig. Maassen heeft de hardere grappen in zijn programma’s nooit geschuwd, dus dit soort grappen had je kunnen zien aankomen.

‘Met alle respect’ is een show die op een soms subtiele wijze een al onstabiel land nog meer laat wankelen, maar nooit zonder een glimlach.
Maassens show duurt ongeveer twee uur, maar het voelt alsof het veel sneller gaat.
En dan weet je dat het goed zit!

Advertenties

6 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: