Skip to content

Catch Me I’m Falling

I dreamed a dance with you
I know the night is dying dear. I know the day will dawn
The dancers may disappear. still the dance goes on.
And on…

1
Next to normal.
Daar gaan we het vandaag eens over hebben. Een briljante show, geschreven door Tom Kitt en Brian Yorkey. Next to normal begon in 2008 Off-Broadway en vanwege het enorme succes mocht de show in 2009 in het Broadway Theatre opnieuw in première gaan.

Next to normal gaat over de familie Goodman, bestaande uit Diana, Dan, Natalie en Gabe. Een doodgewoon Amerikaans gezin, op het eerste gezicht.
Maar al snel merk je dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Diana lijdt namelijk al 16 jaar aan een bipolaire stoornis. Daarbij komt nog dat ook zoon Gabe niet is wie je in eerste instantie denkt dat hij is. Next to normal laat zien hoe het gezin omgaat met Diana’s ziektebeeld en hoe dat op elk lid van de familie reflecteert. Next to normal is geen ‘feel-good’ musical. Zelf adverteren ze dat het een ‘feel everything’-musical is. En dat is ook zo. Met prachtige nummers, veel rock, is het eigenlijk met geen enkele andere show te vergelijken. Het is ook niet voor niets dat de show in 2009 voor elf Tony-awards genomineerd was, waarvan ze er overigens drie wonnen. Het jaar erop won de show de Pulizer-prijs voor Drama.

De cast bestaat uit zes acteurs. Op de soundtrack zijn te horen: Alice Ripley als moeder Diana, Aaron Tveit als zoon Gabe, Robert J. Spencer als vader Dan en Jennifer Damiano als dochter Natalie. Haar vriendje Henry wordt gespeeld door Adam Chanler-Berat. Louis Hobson neemt de dubbelrol van Dr. Fine & Dr. Madden op zich.

Zoals ik al zei bevat de show tekstueel en qua melodie best wel geniale nummers. Enkele van mijn favorieten zijn ‘Superboy And The Invisible Girl, ‘I Am The Oneen ook zeker de reprise,I Dreamed a Dance ’, ‘How Could I Ever Forget? en ‘Maybe (Next to normal). Dit zijn maar enkele awesome nummers van de zevenendertig die op het album staan.

Nu heb ik de show zelf (nog) niet gezien. Maar vanaf het eerste ogenblik dat ik de cd, dankzij een tip, gedownload had, was het één van mijn favorieten. Ook als je niet in een theater zit weten deze nummers je te raken.
Het is een zwaar stuk, maar ondanks dat het gaat over een zwaar onderwerp als bipolaire stoornis, is het de altijd relativerende humor die het geen drama maakt.

Next to normal is sinds enige tijd ook door heel Nederland te zien, met Simone Kleinsma als Diana, Freek Bartels als Gabe, Michelle van de Ven als Natalie en Wim van den Driessche als Dan.

I am the one who loved you.
I am the one who stayed.
I am the one and you walked away.
I am the one who waited
And now you act like you just don’t give a damn.
Like you never knew who I am.

2

Advertenties

2 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: