‘Ik ben van mening…’

Henry James zei ooit dat als je fatsoenlijk wil schrijven je ‘alles’ moet weten.
Je moet dus research doen. Grondig. Als je geen verstand hebt van muziek kun je nooit een goed stuk schrijven over, bijvoorbeeld, de Top 2000. Stel, je schrijft een stuk waarin je beweert dat de top 2000 sinds het jaar 2000 wordt uitgezonden, heb je dus niet goed opgelet. Want de top 2000 bestaat namelijk vanaf het jaar 1999.
Laatst sprak ik met iemand die beweerde dat het nummer Hotel California van de Red Hot Chili Peppers was. Zo iemand heeft dan wel de klok horen luiden, maar geen flauw idee dat die klok überhaupt een klepel bezat. True, de Peppers hebben nummers als Dani California of Californication. Maar Hotel California is toch echt wel een nummer van The Eagles!

Ikzelf ga bijvoorbeeld zelden of nooit een discussie over politiek aan. Ik ken de basis door colleges, maar ga mij niet vragen of ik het eens ben met een specifiek standpunt van een bepaalde partij. Daar zou ik niets over weten.
Mensen die een mening over politiek hebben heb je genoeg. Maar in een zaal van vijftig mensen zijn er misschien vijf die die mening ook echt kunnen onderbouwen.

En dat is gelijk het probleem. Vrijheid van meningsuiting. Ik ben tegen. Vrijheid van meningsuiting wil zeggen dat je de vrijheid van spreken hebt. Je mag ongestraft je mening geven. Dat is allemaal verschrikkelijk mooi en aardig allemaal, maar een mening hebben betekent volgens mij niet dat je die ook te pas en te onpas op tafel mag vomeren.
Op tv zie je dat goed. Je kijkt naar Pauw & Witteman. Het gaat, heel origineel, over de credietcrisis. Begint allemaal erg rustig, maar aan het eind van het item of aan het eind van de uitzending gaat het daar al lang niet meer over. Alleen nog maar over wie heeft de beste mening, de grootste bek.
Het allerergst is wanneer in die zelfde uitzending een of andere (Volendamse )inteelt B-ster zit, die óók weer eens gaat zitten vertellen hoe het allemaal verder moet met het land.
Theo Maassen vat het allemaal erg goed samen:

De vrijheid van meningsuiting. Ik wordt helemaal schijtziek van die hele vrijheid van meningsmening. Hele televisieprogramma’s worden er mee volgepland. Iemand heeft dan een mening en oohh, iemand anders heeft nog een andere mening. Het enige wat die vrijheid van meningsuiting doet, is dat elke mening totaal betekenisloos wordt. Afschaffen, en wie dan nog z’n bek open durft te trekken, daar wil ik wel naar luisteren. Dan wordt het interessant. Ik denk dat als Jezus nu terug zou keren op aarde en hij zou een gloedvol betoog houden voor een mensenmenigte, ik denk dat het helemaal geen impact zou hebben. De enige reactie die hij zou krijgen was: “Ja, dat is jouw mening.”

Afschaffen dus? Of gewoon zo door laten gaan, in de hoop dat wij zelf de meest nuttige mening kunnen filteren?
Soms word ik zo moe van al die meningen dat ik mij heb voorgenomen af en toe eens een dag géén mening te hebben. Als iedereen dat eens zou doen!
Een vaste dag in de week waarin iedereen gewoon zijn mening voor zich houdt. Niemand die het interesseert of je in kamp Cruijff zit of niet, wat je vindt van hoofddoekjes, burka’s of de economische crisis.
Dat zou toch heerlijk zijn? En dat we dan de rest van de week alleen de mensen aan het woord laten die er werkelijk verstand van hebben.

Ik vind het wel een uitkomst! Waarover zou jij eens een dag geen mening willen hebben?

Advertenties

10 Reacties op “‘Ik ben van mening…’

 1. Hmm ja, goed stukje. Maar ik ben het niet helemaal eens met Henry James, of althans: ik denk dat je het wel na moet streven, maar dat het nooit zal lukken, in ieder geval niet met alle onderwerpen. De top 2000 zou nog wel lukken, maar de politiek? Of Nederland? Er zijn zoveel aspecten die daarbij komen komen en die je dan allemaal zou moeten onderzoeken. Waarschijnlijk zou tachtig procent van wat er nu geschreven wordt (misschien wel hoger trouwens) dan niet geschreven kunnen worden. Ik denk dat het een illusie is wat hij nastreeft, dat het meestal niet mogelijk is.

 2. Ik ben van mening.. dat dit een erg sterk stukje is.
  Ben het trouwens wel eens met de vorige reactie, research is nuttig en goed maar “alles weten” is zeker tegenwoordig bij grotere onderwerpen een onmogelijkheid.

 3. Ik ben het wel eens met Fons, je kunt niet alles weten over alles. Ik wist weld at Hotel Califoriia van the Eagles is, ik heb de lijst van de top 2000 bekeken op internet. Maar als je ergens over wilt schrijven waar je nog niet veel over weet zouik wel research gaan doen.

 4. Ik vind een beperking van de vrijheid van meningsuiting geen goed idee. Als iemand een opinie verkondigt, heb je zelf de volledige vrijheid om daar al dan niet enig geloof aan te hechten. Als iedereen moet wachten tot hij een grondige kennis van de politiek heeft vooraleer hij er zich over uit mag spreken, dan zullen veel mensen niet betrokken worden in het politiek debat, terwijl ze misschien wel redelijke ideeën hebben. Wel begrijp ik dat het vervelend is als sommige mensen te pas en te onpas hun mening spuien over zaken waar ze weinig van afweten, maar dat is volgens mij een nevenwerking die we erbij moeten nemen.

 5. Ik ben een groot voorstander van het vrij uiten van een mening tenzij die mening bewust of onbewust een pijnlijke boodschap in zich draagt. Maar alles daaromheen, jazeker .. spui uw gal maar, ik kies er zelf wel voor of ik al dan niet luister .. of ffe lekker doorzap naar RTL boulevard om ‘slap’ gelul aan te horen 😉

 6. Het klinkt natuurlijk leuk en aardig maar het gaat hem vast niet worden gok ik. Ik word er soms ook wel helemaal gek van dat mensen hun mond blijven opentrekken en er niks nuttigs uitkomt. Als je niet weet waar je over praat, praat dan gewoon niet! Don’t speak unless you can improve on the silence! Nou, ben ik vaak genoeg geïrriteerd geweest om mensen die blijkbaar niet volgens die prachtige regel leven dus heb ik besloten dit jaar alleen nog maar te luisteren naar mensen die dat wel doen, en discussies alleen aan te gaan met mensen die vol zitten met ijzersterke argumenten.

  Problem solved!

  Leuk stuk trouwens. Is weer eens wat anders dan ‘kijk mijn nagellak collectie eens’-blogs (No offense).

  JD

 7. Ik houd mijn mond altijd wijselijk stil als ik ergens geen verstand van heb. Ik ga mezelf echt niet voor paal zetten door uitspraken te doen over een onderwerp waarvan ik 0,0 verstand van heb. Bijvoorbeeld politiek, recht, olie sheiks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s