Skip to content

Forward to Time Past – Een blog over tijd

“We all have our Time Machines, don’t we? Those that take us back… are memories. Those that carry us forward… are dreams.”
– The Time Machine (2002)

De bovenstaande quote en de titel van dit blog laten al duidelijk de toon van dit bericht zien. Tenminste, dat zou moeten. Mocht dit niet zo zijn, beste lezer, ligt de schuld geheel bij U!
We gaan het dus over tijd hebben. Of, meer specifiek: tijdreizen.
De inspiratie van dit blog kwam eigenlijk toen ik gisteravond een vrij hilarisch gesprek voerde over tijdreizen.


Door de jaren heen zijn er verschillende concepten van tijdreizen uitgeprobeerd. Neem bijvoorbeeld de DeLorean uit Back To The Future. Een auto als tijdmachine, aangedreven op electriciteit (1.21 jigowatts!!) en plutonium en mogelijk gemaakt door de flux capacitor. Vooral handig omdat je er ook gewoon mee kunt reizen -en vanaf BTTF II zelfs mee kunt vliegen!

Een tweede middel is natuurlijk de welbekende Time Turner uit Harry Potter & the Prisoner of Azkaban. Een klein zandlopertje dat de bezitter enkele uren voor of achteruit in de tijd brengt. Een nadeel is dat je op dezelfde plek in de toekomst of het verleden terecht komt als vanwaar je vertrokken bent. Je kunt dus niet van Parijs het jaar 1923 naar het Londen van 2015, bijvoorbeeld.
Een ander voorbeeld van een tijdmachine is ontworpen door de Britse schrijver H.G. Wells in zijn roman The Time Machine.

Een massive apparaat met allerlei hendels. Het tijdreis-format is in principe hetzelfde als bij de DeLorean, je stelt een datum en een tijdstip in en je bent op weg!
Een ander middel dat misschien als tijd’machine’ gezien kan worden is de spiegel die de Vrouwe van Lothlorien in de Lord of the Rings gebruikt in The Fellowship. De hoofdpersoon kan de mogelijke consequenties zien, mocht zijn queeste falen.
Maar daar kan over gedebateerd worden, want de spiegel laat tevens zien wat er in het heden door de geest van de Hobbit Frodo spookt, namelijk het Oog van Sauron.

Het laatste voorbeeld is natuurlijk de Materie-Transmitter uit het boek van Thea Beckman, Kruistocht in Spijkerbroek.
Het probleem met de Materie-Transmitter in vergelijking met de andere apparaten is dat deze zo enorm veel energie vergt dat hij ‘opgeladen’ moet worden. Dit resulteert in het feit dat het subject ongeveer 12 uur vast zit in de tijd. Een ander probleem is dat het terugsturen van het subject zó precies moet gebeuren dat het haast niet te doen is. Vandaar dat het boek ook zo dik is.

Tijdreizen in de praktijk blijkt echter nog onbereikbaar. Wel verscheen er in 2005 in het blad New Scientists een artikel met een model waarin werd beweerd dat reizen naar het verleden mogelijk is. Net als in BTTF wordt gezegd dat je NIETS MAG VERANDEREN aan het verleden, dit zou desastreuze gevolgen hebben voor de tijddimensies natuurlijk!
De New Scientists spreekt van kwantumfysica, omdat kwantumgolven er niet van weerhouden kunnen worden om terug in de tijd te reizen, aldus dit artikel. Maar goed, hoeveel daar van waar is kan door het lezen van het artikel alleen niet beoordeeld worden.

Maar is tijdreizen eigenlijk wel zo praktisch? Hoofdpersoon Alexander Hartdegen uit The Time Machine (2002) bouwt zijn machine om de dood van zijn verloofde Emma ongedaan te maken. Maar als Emma niet zou zijn gestorven, zou de machine nooit gebouwd zijn. Conclusie: Emma blijft dood en het verleden is een stuk moeilijker te veranderen dan je denkt!

Tijdreizen blijft een fantastisch concept voor verhalen en films, maar in de praktijk zal het waarschijnlijk nog heel lang gaan duren voor het reizen in de tijd werkelijkheid wordt.
Toch zou het fantastisch zijn als je in het verleden kon reizen om sommige momenten op nieuw te beleven, of om te kijken hoe je over dertig jaar leeft!

Tot die tijd kun je je alleen maar afvragen: What if…?

Marty: Hey, Doc! Where you going now? Back to the future?
Doc Brown: Nope. Already been there.
– Back To The Future III (1990)

Advertenties

2 Comments »

  1. Nice geschreven! dit is een onderwerp waar ik zoveel over na heb gedacht en echt wel eens zou willen meemaken. Fouten ongedaan maken hoewel je er wel van leert maar toch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: